I vår viste hele tre sesongvarsler at sommeren skulle bli betydelig varmere enn normalt i Nord-Norge. Flere betegnet landsdelen som årets sommervær-vinnere i Norge. Prognosene har hittil vist seg å ikke stå i stil med hvordan været faktisk har blitt. I juni og juli var det kun seks dager hvor temperaturen krøp over 20 grader.

Tirsdag fikk likevel harstadværingene noe å glede seg over. Mange fant veien til byens badesteder da sola skinte fra skyfri himmel. Én av dem var Kristin Akselsen (22). Hun hadde tatt med seg søskenbarnet Sofie Lødding (17) og kjæresten Christian Salamonsen (17) fra Tromsø.

– Da vi så at været var så fint, tok vi turen til Hagavannet, sier Akselsen.

– Kaldt i vannet

22-åringen mener at soldagen i Harstad var kjærkommen.

– I forrige uke satt jeg inne og håpet på bedre vær. Dagen i dag har absolutt vært det vi kan kalle sommervær.

Akselsen testet også badetemperaturen.

– Det var litt kaldt. Jeg har ingen anelse om hvor mange grader det er i vannet, men det er fin temperatur for å kjøle seg ned.

SUP-BRETT: Også hundene ”Panda” og ”Yana” fikk seg en tur på SUP-brettet. Matmor Kristin Akselsen passet på, mens Sofie Lødding og Christian Salamonsen prøvde å holde balansen. Foto: Åse Hjelvik

Akselsen bor på Trondenes, og derfor er Hagavannet et naturlig sted å bade hver sommer. Hundene ”Yana” og ”Panda” fikk seg også en dukkert.

– De liker ikke så veldig god å bade, men disse hundene trives best når det er minusgrader.

Lang ventetid

Flere hadde tatt turen til Kanebogenfjæra i varmen. Marie Grace Berg, Kim Rustadmo og sønnen Matias Rustadmo (3) storkoset seg.

– Vi har ventet på dette lenge. Den siste tiden har jeg vært bekymret for at vi ikke kommer til å få noe fint sommervær i nord. Vi følger med på værmeldingene hver dag, og håper på det beste, sier Berg, før Rustadmo fortsetter:

– Vi skal på ferie til Syden neste uke, så vi får heldigvis finvær uansett.

Skyer til

Ifølge statsmeteorolog Justyna Wodziczko vil gleden over  varme sommerdager i nord dessverre bli kortvarig.

Allerede natt til onsdag skyet det til, vinden dreier nordvest og kjøligere luft kommer inn over kystområdene. Temperaturene vil synke til rundt ti grader i dagene frem mot helga, før vi igjen får et kortvarig glimt av solskinn.

– Frem mot helga vil det bli overskyet og perioder med regn. Paraplyvær, rett og slett, forteller statsmeteorolog.

Lørdag kan bli noe bedre med perioder med sol.

– Det blir nok ganske vått i helga. Langtidsprognosene er noe usikre, så det kan endre seg.

– Når kommer sommerværet til Nord-Norge som flere sesongvarsler meldte i vår?

– Det vet jeg ikke. Kanskje neste uke. Prognosene viser at det trolig vil utvikle seg et høytrykk over Nord-Norge onsdag og torsdag neste uke. Det er ennå noe usikkert, sier Wodziczko.

HAGAVANNET: Allerede før klokka 12 tirsdag formiddag hadde flere funnet veien til Hagavannet på Trondenes. Foto: Åse Hjelvik
FORNØYD: Fra venstre: Matias Rustadmo (3), Kim Rustadmo og Marie Grace Berg koset seg i Kanebogenfjæra. Foto: Åse Hjelvik
KANEBOGENFJÆRA: Folk strømmet til fjæra i Kanebogen. Foto: Åse Hjelvik