På Randi Hoklands gård på Kveøy er det igjen tid for innhøsting av gress, og da er alle mann i arbeid.

– Det er noe spesielt med slåtta, for da er hele slekta på gården. Å ha ungene hjemme er veldig kjekt. Begge sønnene mine hjelper til, og det gjør også to tantebarn av meg. Den yngste bor hjemme, og den eldste har kommet hjem siden slåtta er i gang. Jeg vet ikke hva jeg skulle gjort uten dem, for hjelpen jeg får er viktig, sier hun.

Under slåtta samles store deler av familien, og for Randi blir det årets høydepunkt.

– Det er noe helt spesielt med slåtta, for da er det mange på gården. Å spise felles måltider og samarbeide om innhøstingen av gresset er utrolig koselig. Nå har jeg en sjokoladekake i ovnen som vi straks skal spise, sier hun.

Hjemtur

Eldstesønnen Martin Hokland Ottestad studerer fiske og havbruk, men har tatt turen hjem for å hjelpe til med innhøstingen.

– Jeg var med på slåtta første gang da jeg var seks år. Jeg husker fortsatt hvor stort og spennende jeg syntes det var den gangen. Det er selvfølgelig ikke like spennende i dag, men jeg synes det er en grei jobb, forteller han.

Også tanteungene er glad for å få hjelpe til på gården.

- Jeg var her i fjor også, for jeg synes det er gøy å jobbe, sier Helene Hokland Torvund.

Å hjelpe til med innhøstinga fra en ung alder er en selvfølge på gården. Randi startet selv da hun var ung, selv om hun ikke nøyaktig husker hvor gammel hun var.

– Jeg hadde vannblemmer og smerter etter slåtta, men det var gøy. Da jeg var yngre var det litt mer tungdrevet, og da hadde vi ikke rundballer. Da ble alt lagret i silo, sier hun.

– Slåtta har alltid vært en magisk tid. Jeg bruker å mimre fra innhøstingen da jeg var ung, men da kommer faren min og forteller hvordan det var da han var yngre, forteller hun.

Godt år

Fjoråret var et fantastisk år for innhøsting av gress for Randi, men også dette år ser ut til å bli et bra år.

– Vi er fornøyd med avlingen i år. Vi har hatt akkurat passe temperatur i år, noe som er bra for avlingen. Det skulle likevel ha vært litt mer regn, sier hun.

– I fjor var slåtta bra, men potetene var dårlig. I år ser det ut til at blir å gå bra med begge, forteller Randi.

Også på nabogården er det fornøyde bønder.

– Det har vært en god gressavling i år. I fjor hadde vi et kanonår, og nå har vi et år over gjennomsnittet, sier Bjørn Mathiassen.

Martin Hokland Ottestad hjelper til med å høste inn gresset på gården til Randi Hokland. Foto: Theodor Karlsen