Det indre Østlandet har høyest tetthet av lyn. I Harstad, Lofoten og Vesterålen tordner det minst.

Bor du i Lørenskog, Nes eller Sør-Odal er du vant med å høre mye bulder og brak om sommeren. Disse østlandskommunene har i gjennomsnitt flest lyn per kvadratkilometer, ifølge lynregistreringene som utarbeides av Statnett og Meteorologisk institutt.

– Kommunene med størst lyntetthet ligger stort sett i den sørlige delen av det sentrale østlandsområdet. Her har vi innlandsklima med varme somre som gir gode forhold for oppbygning av bygeskyer og torden, sier seniorrådgiver Laila Fodnes Sidselrud ved Meteorologisk institutt.

Noe lyn i nord også

Mens varmen fører til at det lyner mest i innlandet om sommeren, er situasjonen motsatt på vinterstid. Da er det ved havet det smeller.

– På kysten av Vestlandet og Nord-Norge er det oftere lyn om vinteren enn om sommeren. Da er det varmt hav i stedet for varm bakke som skaper tordenvær. Sjøen holder ofte mye høyere temperatur enn luften over. Da stiger den fuktige sjøluften opp og danner tordenskyer, akkurat som i innlandet om sommeren, sier Sidselrud.

Bø i Vesterålen, Andøy og Harstad er de kommunene hvor det er minst sjanse for å oppleve lyn her i landet.

– Kommunene med færrest lyn ligger overveiende i Lofoten og Vesterålen. Siden somrene her er relativt kalde, vil det lyne lite i denne årstiden. Mens Østlandet kan få inn ustabile luftmasser fra kontinentene som gir mye torden, er det sjelden at slike værsystemer når til Lofoten og Vesterålen. Likevel overrasker det meg at disse kystkommunene ikke opplever en større aktivitet av vintertorden, sier Sidselrud.

At bunnlisten domineres av kommuner i Nord-Norge, betyr ikke at det aldri lyner skikkelig i midnattssolens rike. Enkelte områder på Finnmarksvidda har en lynaktivitet på linje med det sørlige østlandsområdet – mye på grunn av «russervarmen» fra øst. På forsommeren i år førte lyn til et stort strømbrudd i Finnmark.

– Et lynnedslag nord i Finland tidlig i juni slo ut ledningen vår som da forsynte Øst-Finnmark med strøm. Det medførte at alle der ble strømløse i ca et kvarter, inntil Statnett fikk koblet om og forsynt området med strøm fra norsk side, sier kommunikasjonssjef Berit Erdal i Statnett.

Gir sjelden strømbrudd

Registreringen av lynnedslag i Norge er et samarbeid mellom Statnett og Meteorologisk institutt. Teleoperatører, helikopterselskaper, meteorologer, kraftverk og forsikringsbransjen har stor nytte av informasjon og analyser i etterkant av tordenvær. For Statnett er et tidlig lynvarsel svært viktig.

– En av de viktigste grunnene til overvåkingen, er sikkerheten til våre ansatte. Vi bruker systemet til å varsle folk som er ute og jobber på linjene. Med én gang vi oppdager lynaktivitet, avslutter vi arbeidet, sier Jan-Arthur Saupstad, fagansvarlig for seksjon feilanalyse i Statnett.

Det automatiske lynregistreringssystemet kom på plass i 1979. I dag består systemet av 16 sensorer, hvorav 14 er plassert i Norge, én på Shetland og én i Danmark.

Ifølge Statnetts feilstatistikk, fører lynnedslag sjelden til store strømbrudd.

De ti kommunene med minst lyntetthet:

1. Bø i Vesterålen (0,014 lyn per km²)

2. Andøy

3. Harstad

4. Sortland

5. Karlsøy

6. Flakstad

7. Kvæfjord

8. Hadsel

9. Røst

10. Moskenes

De ti kommunene med størst lyntetthet:

1. Lørenskog (1,5 lyn per km²)

2. Nes på Romerike

3. Sør-Odal

4. Skedsmo

5. Rindal

6. Nittedal

7. Skiptvet

8. Sarpsborg

9. Ås

10. Gjerdrum

Basert på lyntetthet per kvadratkilometer i perioden 2007-2015.

(Kilde: Meteorologisk institutt)