Fire av ti båteiere i Troms kan ikke lese og forstå et sjøkart. Mange har det med, men ikke alle kan bruke det, viser en fersk undersøkelse fra Gjensidige.

Forsikringsselskapet har spurt båtfolket i Troms om deres forståelse av sjøkart, enten på papir eller digitalt.

- Selv om mange svarer at dette kan de, er vi mest bekymret over alle de som ikke kan lese og forstå et sjøkart, sier Pål Rune Eklo som er kommunikasjonssjef i Gjensidige.

I Troms svarer fire av ti båteiere at de har dårlig forståelse av sjøkart. Det er Ipsos MMI som har foretatt undersøkelsen.

- Det tyder på dårlig kunnskap og mye usikkerhet blant mange båtførere, sier Eklo.

Menn mener at de har bedre kunnskap enn kvinner, og best på sjøkart mener de mellom 40 og 59 år at de er i følge undersøkelsen.

Selskapet oppfordrer folk som skal på sjøen til dette:

- Lær deg å lese sjøkart før du legger ut på vannet. Øv både med papirkart og digitale kart. - Ha alltid med papirkart og kompass i båten. Stol ikke kun på at elektroniske hjelpemidler som kartplotter, GPS og autopilot alltid fungerer.- Stemmer kartet med virkeligheten? Husk å se ut vinduet for å se at kartet faktisk stemmer med virkeligheten.- Bruk oppdaterte kart. Papirkart oppdateres hvert år, mens elektroniske kart oppdateres oftere.- Er du i ukjent farvann - søk etter kunnskap om umerkede skjær og grunner.- Sjekk lavvann og høyvann. Det kan være flere meter forskjell. Ta en tur på lavvann, så ser du hvor det er skjulte skjær og grunner. Da er du tryggere på høyvann.

SE UT: - Stemmer kartet med virkeligheten? Husk å se ut vinduet for å se at kartet faktisk stemmer med virkeligheten.