– Fra et faglig standpunkt så er jeg veldig uenig i regjeringens forslag om å legge ned to korps. Forsvarsmusikken i Norge er allerede på et minimum, sett ut fra hva vi klarer å levere for forsvaret, sier kommandørkaptein Arnstein Lund, musikkinspektør i forsvaret. Han var til stede på «Lausdans i uniform», en usedvanlig godt taimet forestilling, sett i lys av regjeringen langtidsplan for forsvaret. Der er Forsvarets musikkorps Nord-Norge foreslått bevart, og på plass var hærsjef Odin Johannessen, musikkinspektør Arnstein Lund og flere andre sentrale forsvarstopper.

Paradigmeskifte

– Det dramatiske i forslaget fra regjeringen er at det er et paradigmeskifte, der regjeringen har redefinert oppdraget til Forsvarets musikk. Vi har hatt et samfunnsoppdrag i 200 år med å gi musikk til folket og samfunnet – og spille for forsvaret. Det oppdraget lå i budsjettforslagene for 2016 – at forsvarsmusikken skal være et bindeledd til det sivile samfunnet. Det er definert bort i regjeringens forslag. Det er kanskje det mest dramatiske, hvis vi i fremtiden kun skal spille internt i forsvaret, så vil nok det faglige også forvitre, fordi konsertvirksomheten vil ikke være til stede lenger på samme nivå, og vi vil heller ikke tiltrekke oss de aller beste musikerne, sier Lund.

Distriktspolitikk

På spørsmål om på hvilket grunnlag man pekt ut korpsene som skal bestå, mener Lund at man ikke har hørt på fagekspertise.

– Det er ingen faglige begrunnelser bak dette. Det finnes heller ikke noe kompetanse i forsvarsdepartementet på disse sakene.

Han mener det er et økonomisk valg å legge ned korps, blandet med distriktspolitikk.

Fornøyd

Musikkinspektøren var ellers veldig fornøyd med det han fikk høre på konserten.

– Utrolig bra forestilling. Vi har snakket om å gjøre det i mange år, og har gitt prosjektet spesielt til korpset her i Harstad. Da er det flott å komme opp å se resultatet.

Han trekker fram forsvarskorpsenes musikkfaglige allsidighet som en styrke

– Det har blitt sterkere og sterkere med årene. I Harstad har vi et veldig ungt korps, som har vært gjennom et generasjonsskifte de seneste årene. Korpset klinger godt og er de beste profesjonelle vi har.

Generalinspektøren for Hæren Odin Johannessen var svært fornøyd med FMKN og forestillingen. Foto: Photographer: Oivind Arvola