Lyngbrannen på Gapøy i Kvæfjord:

- Vanskelig terreng for mannskapet å jobbe i

Lyng/gressbrannen i Gapøy i Kvæfjord.   Foto: HT-tipser

nyheter

110 melder om gress/lyngbrann i Gapøy i Kvæfjord. Det skriver politiet i en melding i 12.30-tiden søndag.

- Har kontroll

Forholdet følges foreløpig opp av brannvesenet som måtte ta seg over med båt for å komme til stedet.

- Brannvesenet har kontroll. Det er ikke fare for bebyggelse, sier operasjonssentralen til ht.no klokka 13.40.

Politiet sier at et område på 5-10 mål er svidd av. Noen timer senere meldte NRK at brannen har spredt seg til vestsiden av øya.


Mange gressbranner den siste tiden:

Fraråder all bruk av åpen ild i naturen

Etter en lang periode med lite nedbør er det svært tørt i skog og mark.

 

I 18-tiden sier brannsjef Ove Frantzen i Harstad Brannvesen til Nordlys at brannen er ute av kontroll.

– Vi har sendt ut vår båt, samt at flere sivile har tatt seg ut. Totalt er vel 40 personer i sving for å få slukket brannen, sier Frantzen til Nordlys.

Sivilforsvaret bidrar

Gapøya er et vernet område på grunn av hekking som ligger mellom Godfjorden og Kvæfjorden. Sørenden av Gapøya var tidligere bebodd, men øya er nå fraflyttet. Det er fortsatt flere fritidshus på øya.

Ti personer fra Sivilforsvaret bidrar i slukningssarbeidet. Fra før av er 15 brannkonstabler fra brannvesenet i Harstad og Kvæfjord på øya.

- Vi har siden klokka 11.30 i dag jobbet med å få kontroll over en gress og lyngbrann på Gapøy i Kvæfjord, sammen med Kvæfjord brann, Sivilforsvaret og 8-10 sivile. Terrenget i området er svært utfordrende. Helikopterstøtte er på vei. Vi anmoder alle som ferdes i skog og mark om å ta særskilt hensyn til brannfaren, skriver Harstad brann og redning på sin Facebook-side i 19.30-tiden søndag. 

Årsaken til lyngbrannen er foreløpig ikke kjent.

- Vanskelig terreng

Asbjørn Selseth ved distriktskontoret i Midtre Hålogaland sivilforsvarsdistrikt sier til ht.no klokken 22.00 at det nå er elleve personer fra sivilforsvaret som er ute for å bistå brannvesenet i slukningsarbeidet.

Han opplyser at det har vært utfordringer med det ene helikopteret, og derfor venter de på ett-to helikoptre som skal hjelpe til.

- Personer fra sivilforsvaret har vært ute i mange timer nå, og legger ned en kjempeinnsats. Brannen er vanskelig å slukke, fordi terrenget er ulent. Det er et tungt for mannskapet å jobbe i dette området. 

Selseth vet ikke hvor stort område brannen har spredt seg til.

- For en halvtime siden brant det fortsatt. Hvis brannsjefen ønsker at vi skal bidra med slukkingen utover natta, gjør vi det. Vi har mange som kan bistå, og kan bytte med friske og raske folk som kan jobbe videre, sier Selseth.