Vardene tennes over hele landet for å markere motstand mot oljeboring i de nevnte havområdene. Harstad er ett av stedene det skal tennes varder.

– Disse områdene er unike i verdensammenheng og representerer de ressursene og næringene vi skal leve av i fremtiden, sier leder i folkeaksjonen, Bente Lorentzen.

Hun viser til at det er brukt over ti år og én milliard kroner på å samle inn kunnskap om havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

– Samtlige miljøforskere advarer mot oljeboring her. Lofoten, Vesterålen og Senja er hjem til internasjonalt viktig natur. Her finner du store kolonier med sjøfugl, sjøpattedyr som spekkhoggere, spermhval og niser og viktig undervanns-natur som verdens største kaldtvannskorallrev. 70 prosent av fisken vi tar opp i Norskehavet og Barentshavet passerer Lofoten, Vesterålen og Senja når de er mest sårbar for oljeforurensning. Det vil være galskap å slippe til forurensende oljeindustri her, sier hun.Folkeaksjonen trapper nå opp fram mot stortingsvalget i 2017.

– Vi er sikre på at vi skal holde områdene oljefrie også etter stortingsvalget, slår Lorentzen fast.

Bente Lorentzen er leder i folkeaksjonen for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja.