Frankrike raser mot amerikansk overvåking

Paris (NTB-AFP): USAs ambassadør i Paris måtte mandag møte i fransk UD for å svare på anklager om at amerikansk etterretning har drevet massiv overvåking av telefonsamtaler på fransk jord.

Tonen mellom Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius (t.v.) og USAs utenriksminister John Kerry var tilsynelatende god da de to deltok på et møte om Syria i New York i september. Nå vil imidlertid franskmennene ha oppvask om amerikansk overvåking. Foto: Carlo Allegri / Reuters / NTB scanpix 

utenriks

I en artikkel i avisen Le Monde går det fram at USA i all hemmelighet har tappet informasjon fra millioner av franske telefonsamtaler. Avlyttingen har skjedd i regi av National Security Agency (NSA), som også anklages for å ha drevet med omfattende overvåking av internettbrukere.

– Jeg har med umiddelbar virkning innkalt USAs ambassadør, og han vil bli tatt imot i formiddag ved Quai d'Orsay (utenriksdepartementet), sa utenriksminister Laurent Fabius mandag.

Innenriksminister Manuel Valls sa samme dag at han er sjokkert over opplysningene i Le Monde.

– Hvis en alliert spionerer på Frankrike eller på andre europeiske land, er det totalt uakseptabelt, sa Valls.

Ifølge Le Monde registrerte NSA 70,3 millioner data fra franske telefonsamtaler i perioden 10. desember 2012 til 8. januar 2013. De avlyttede personene var enten mistenkt for å ha koblinger til terrorisme, eller de var knyttet til fransk næringsliv og politikk, skriver avisen. (©NTB)