Økonomer får nobelpris for forskning på auksjoner

Økonomene Paul R. Milgrom og Robert B. Wilson får årets økonomipris til minne om Alfred Nobel. Begge har forsket på auksjoner, som preger mye av nettøkonomien.

Generalsekretær Göran K. Hansson i Kungliga Vetenskapsakademien (t.h.) og priskomitéleder Peter Fredriksson presenterte mandag vinnerne av økonomiprisen. På skjermen bak dem er det bilde av prisvinnerne Paul R. Milgrom (t.v.) og Robert B. Wilson. Foto: Anders Wiklund / TT / AP / NTB 

utenriks

De amerikanske prisvinnerne ble kunngjort av Kungliga Vetenskapsakademien i Stockholm mandag.

Professor og priskomitéleder Peter Fredriksson sa at auksjoner er enormt viktige i økonomien og at de påvirker oss mer enn vi kanskje tror.

– Det påvirker blant annet boligmarkedet og strømmarkedet, sa han da prisvinnerne ble kunngjort.

Frekvenser og fiskekvoter

Både Milgrom (72) og Wilson (83) har arbeidet med det som kalles auksjonsteori.

Blant annet har de utviklet nye typer auksjoner for varer og tjenester som det er vanskelig å selge på tradisjonelt vis. Eksempler er radiofrekvenser, fiskekvoter og tillatelser som flyselskaper trenger for å opprette nye ruter.

– Dette er veldig gode nyheter! Jeg er glad for dette, sa Wilson da ha ble oppringt og fikk vite om prisen.

Han nevnte internettannonser og andre nettbaserte varer og tjenester som eksempler på ting som selges på auksjon.

– På internett pågår hele tiden auksjoner av ulike produkter. Ikke minst i søketjenester som Google og på auksjonssteder som Ebay, sa Wilson.

I kjølvannet av pandemien

Økonomiprisen heter formelt Sveriges Riksbanks pris i økonomisk vitenskap til minne om Alfred Nobel. Den ble innstiftet av den svenske sentralbanken i 1968, men regnes ofte som en av nobelprisene.

Prisvinnerne deler en sum på 10 millioner svenske kroner – like mye som vinnerne av de «ekte» nobelprisene som ble innstiftet av Alfred Nobel selv.

Årets pris deles ut i kjølvannet av koronakrisen, som tidligere i år utløste børskrakk og historisk kraftige fall i bruttonasjonalproduktene i mange land.

Prisen ser imidlertid ikke ut til å være knyttet til økonomiske kriser eller andre utviklingstrekk som typisk forbindes med pandemien.

Til sammenligning gikk årets nobelpris i medisin til forskning på virus – om enn ikke koronavirus.

Nesten bare menn

Blant de mange økonomene som har fått minneprisen siden 1968, er det bare to kvinner. De aller fleste har vært amerikanere, som typisk har vært tilknyttet amerikanske eliteuniversiteter.

– Statistikken taler sitt tydelige språk – det blir trolig en amerikansk mann, skrev det svenske nyhetsbyrået TT om årets pris før den var offentliggjort.

Spådommen viste seg å stemme, med unntak av antallet amerikanske menn. Både Milgrom og Wilson er tilknyttet prestisjefylte Stanford University i USA.

Wilson var Milgroms veileder da sistnevnte tok doktorgraden, og de begynte å samarbeide om forskning på auksjoner på 1970-tallet.

Et av Wilsons funn dreier seg om den såkalte «vinnerens forbannelse». Uttrykket viser blant annet til dem som går for høyt ut på banen, og vinner auksjoner ved å betale altfor mye.

(©NTB)