Nepal har hentet ned fire lik og tonnevis med søppel fra Mount Everest

Et team med sherpaer har hentet ned fire døde kropper og 11 tonn med søppel fra verdens høyeste fjell, Mount Everest.

Dette bildet av de lange køene på Mount Everest under årets klatresesong, har gått verden rundt. Foto: Nirmal Purja / Nimsdai Project Possible / AP / NTB scanpix.  

utenriks

Årets klatresesong på Mount Everest har vært spesielt dødelig, og 11 personer har mistet livet i forsøket på å nå toppen – mot fem i fjor. Trengsel og lange køer har fått noe av skylden.

Nå er sesongen over og store mengder avfall er fraktet ned fra fjellet. I løpet av den siste måneden har tolv sherpaer tatt med seg lik, oksygenflasker, tauverk, telt, innpakningspapir og annet søppel fra flere forskjellige leirer på veien mot den 8.848 meter høye toppen.

– Sherpaene sorterte søppelet på base camp. Kun det som kunne resirkuleres ble fraktet videre til Katmandu, sier Dandu Raj Ghimire, som leder landets turistmyndigheter.

Likene ble fraktet til et sykehus i hovedstaden. De er ennå ikke identifisert.

Under den kommersielle klatresesongen i april-mai, settes det opp flere leirer som sender materiell fra basecamp og oppover på ruten. De lokale lovene krever at hver klatrer tar med seg minst 8 kilo med søppel på veien ned, men regelverket blir ikke strengt håndhevet og i varierende grad fulgt.

Rundt 5.000 har nådd toppen av Mount Everest gjennom tidene. Over 300 har omkommet i forsøket.

(©NTB)