49 drept etter angrep på moské i New Zealand - dødstallet stiger

40 mennesker er drept og 20 alvorlig såret i angrep mot moskeer i Christchurch på New Zealand. Tre er pågrepet, deriblant en voldelig høyreekstremist.

Politiet på New Zealand ber folk om å holde seg unna området hvor det har vært to skytinger fredag. Foto: AP / NTB scanpix 

utenriks

– Én person, en mann i slutten av 20-årene, er siktet for drap, og skal fremstilles for retten i Christchurch lørdag morgen, sier politisjef Mike Bush.

41 ble drept i Noor-moskeen, mens 7 ble drept i Linwood-moskeen i Christchurch, opplyser politisjef Mike Bush på en pressekonferanse. Det ble først meldt om 40 drepte og mange titalls skadde.

Det er uklart hvor det siste offeret ble drept.

Det er uklart hvor mange som skal ha vært involvert i angrepene, men politiet jakter ikke aktivt på flere gjerningspersoner. Fire ble først pågrepet, én av dem er sjekket ut av saken, og statusen for to andre er uklar.

To hjemmelagde bomber ble fredag funnet og uskadeliggjort av militærpolitiet i Christchurch.

– Det var et nøye planlagt angrep, men våre verdier kan ikke bli svekket av dette angrepet. Jeg fordømmer ideologien til personene som sto bak dette. Dere valgte kanskje oss, men vi avviser dere fullstendig, sa New Zealands gråtkvalte statsminister Jacinda Ardern.


200 personer befant seg i moskeen i anledning fredagsbønnen, skriver New Zealand Herald. Andre medier melder om opp til 300 og 500 personer. Foto: Mark Baker / AP / NTB scanpix 

 

Fredagsbønn

Fredagsbønnen er en ukentlig bønn der muslimer verden over samles i nærliggende moskeer. I det fredagsbønnen begynte i Noor-moskeen i Christchurch, avfyrte en av gjerningsmennene skudd mot folkemengden. Ifølge leder Mustafa Farouk i en muslimsk paraplyorganisasjon på New Zealand, kan så mange som 500 ha vært i Noor-moskeen da skytingen fant sted.

– Jeg så døde mennesker overalt, sier vitnet Len Peneha.

Kort tid senere kom det melding om skyting i en annen moske, Linwood-moskeen i samme by. Da politiet i tillegg fikk kontroll på flere bombebiler rundt omkring i byen, valgte de å sperre av skoler og gater.

Også Cathedral Square ble sperret, der tusenvis av elever og studenter skulle holde en klimamarkering. Politioverbetjent Mike Bush uttalte «at det ikke blir mer alvorlig enn dette».

Er du eller kjenner du noen som er i New Zealand?

  • Tips oss. Tips vi bruker belønnes med Flax-lodd.
  • Epost: tips@ht.no
  • SMS/MMS: HT TIPS til 2399

Fordømmer terror

Politiet opplyste først at tre menn og en kvinne var pågrepet, men statsminister Jacinda Ardern sier en av dem er sjekket ut av saken. En av de antatte gjerningsmennene er en australsk høyreekstrem terrorist, opplyser Australias statsminister Scott Morrison.

– Jeg fordømmer det voldelige, høyreekstreme terrorangrepet som tok livet av så mange uskyldige newzealendere i det de på fredelig vis skulle praktisere sin tro i moskeene i Christchurch, skriver Morrison på Twitter.

Politiet sier situasjonen i Christchurch er av ekstrem risiko. Beboere blir bedt om å holde seg unna gatene. Foto: Mark Baker / AP / NTB scanpix 

 

Dette er en av de mørkeste dagene i New Zealands historie, sier statsminister Ardern etter massakren.

– Mange av dem som er rammet av denne skytingen, kan ha innvandrerbakgrunn eller til og med være flyktninger. De har valgt å gjøre New Zealand til sitt hjem og New Zealand er deres hjem. De er oss. Personene bak denne volden, er ikke oss. De har ingen plass i New Zealand, sier hun.

Advarer mot video

Newzealandsk politi advarer mot å dele en video som skal vise en glattbarbert hvit, korthåret mann som kjører til en moske der han begynner å skyte idet han går inn i bygningen. AFP har analysert videoen som ble direktesendt på Facebook Live og konkludert med at den er ekte. Videoen er imidlertid ikke verifisert av politi eller andre.

– Vi oppfordrer på det sterkeste til at videolenken ikke blir delt. Vi jobber med å få fjernet ethvert opptak, uttaler politiet videre.