Zimbabwes nye president roser Mugabe

Zimbabwes nye president Emmerson Mnangagwa roser forgjengeren Robert Mugabe, som ble presset av militæret til å trekke seg.

Emmerson Mnangagwa (75) ble fredag innsatt som Zimbabwes nye president. Her tilhengere med bildet av Mnangagwa på T-skjorta. Foto: AP / Tsvangirayi Mukwazhi / NTB scanpix 

Mnangagwa og kona Auxillia på arenaen i utkanten av Harare fredag. Foto: AP/NTB scanpix 

Emmerson Mnangagwa (i midten) under seremonien på arenaen i utkanten av Harare fredag. Foto: AP/NTB scanpix 

Emmerson Mnangagwa sammen med kona Auxillia på arenaen i utkanten av Harare fredag. Foto: AP/NTB scanpix 

Emmerson Mnangagwa (75) ble fredag innsatt som Zimbabwes nye president. Her tilhengere med bildet av Mnangagwa på T-skjorta. Foto: AP / Tsvangirayi Mukwazhi / NTB scanpix 

Mnangagwa og kona Auxillia på arenaen i utkanten av Harare fredag. Foto: AP/NTB scanpix 

Tidligere president Robert Mugabe ble presset til å trekke seg etter at Zimbabwes militære ledere satte ham i husarrest. Foto: AP/NTB scanpix 

utenriks

Mnangagwa lovet å være trofast mot landet og å overholde grunnloven da han avla presidenteden på en idrettsarena i utkanten av hovedstaden Harare fredag.

– Vi må ikke kaste bort dette øyeblikket, sa Mnangagwa i en tale etter seremonien. Han understreket at han overtar presidentvervet med stor ydmykhet.

Landets nye leder valgte også å skryte av Mugabe (93), som trakk seg etter å ha blitt satt i husarrest og truet med riksrettssak.

– La oss alle akseptere og anerkjenne hans voldsomme bidrag til byggingen av vår nasjon.

Mnangagwa lovet også å bekjempe fattigdom, holde demokratiske valg og kompensere bønder som ble fratatt jord under Mugabes styre.

Knyttet neve

Titusener av mennesker var til stede under edsavleggelsen fredag. Menneskemengden jublet da Mnangawa ankom arenaen og løftet en knyttet neve. Lederne for Botswana, Mosambik og Zambia var blant de utenlandske gjestene som deltok under seremonien.

Mugabe, som styrte det afrikanske landet i 37 år, ble presset til å trekke seg etter at han fratok Mnangagwa stillingen som visepresident.

Mugabe ønsket at kona Grace skulle bli hans etterfølger, men landets militære ledere stoppet planen. De satte Mugabe i husarrest, og det ble raskt klart at presidenten også hadde mistet støtten fra sitt parti ZANU-PF.

– Frigjøringshelt

Da Zimbabwes nasjonalforsamling begynte å forberede en riksrettssak mot Mugabe, valgte han i stedet å trekke seg.

Selv om Mugabe i realiteten ble avsatt i et militærkupp, skal han ha fått løfter om at han ikke vil bli stilt for retten.

– Han er fortsatt vår aktede frigjøringshelt. Han har bidratt umåtelig til utviklingen av landet de siste 37 årene, sier en talsperson for ZANU-PF.

– Ny epoke

Før Mnangawa ble tatt i ed, ble det satt opp busser for å frakte folk til arenaen hvor seremonien fant sted.

– Kom og vær vitne til at historie blir skapt, den historiske innledningen av en ny epoke og et bedre land, het det i en uttalelse fra ZANU-PF-partiet.

Mnangawa har fått kallenavnet «Krokodillen» for sin hensynsløshet, og han er anklaget for å stå bak etnisk rensing utført av hæren på 1980-tallet. Han skal også ha stått bak voldsbølgen under valget i 2008 da Mugabe sto i fare for å tape.

Kritikere tviler derfor på om Zimbabwe kan forvente seg reelle politiske endringer selv om landets øverste leder skiftes ut.(©NTB)