Guterres gratulerer Abbas med Hamas-avtale

Generalsekretær António Guterres sier FN vil støtte Mahmoud Abbas og de palestinske selvstyremyndighetene i gjenopptakelsen av ansvaret på Gazastripen.

Fatah-toppen Azzam al-Ahmed (til høyre) og Hamas' representant Saleh al-Arouri signerte en forsoningsavtale under en kort seremoni i den egyptiske etterretningstjenestens hovedkvarter torsdag. Foto: Nariman El-Mofty / AP / NTB scanpix 

utenriks

FN-sjefen har ringt den palestinske presidenten og gratulert ham med samarbeidsavtalen Fatah signerte med Hamas torsdag. Den legger opp til at Hamas overlater makten på Gazastripen til Abbas og selvstyremyndighetene innen 1. desember.

Guterres understreker at det er akutt behov for å håndtere den humanitære krisen på Gazastripen. Han trekker spesielt fram den store mangelen på elektrisitet og behovet for å bedre tilgangen til enklaven.

Avtalen innebærer ifølge Fatah-ledere at straffetiltakene Abbas har innført mot Hamas-styrte Gaza de siste månedene, skal opphøre. Blant sanksjonene er stans i betalinger av strømregninger. Israel har derfor kuttet forsyningen, og Gazastripens innbyggere har måttet klare seg med bare et par timers strøm daglig.

Detaljene i avtalen er fortsatt uklar, og flere tidligere forsøk på forsoning har mislyktes.


(©NTB)