Johaug smadret rivalene og tok nytt VM-gull: – Det beste individuelle løpet jeg har gjort

Therese Johaug doblet VM-gullfangsten i Oberstdorf da hun var best på 10-kilometeren i fri teknikk tirsdag.

Therese Johaug tok et nytt VM-gull i Oberstdorf tirsdag. Foto: Lise Åserud / NTB 

Therese Johaug tok et nytt VM-gull tirsdag. Foto: Lise Åserud / NTB 

Therese Johaug gjorde et av karrierens beste løp. Foto: Lise Åserud / NTB 

Therese Johaug tok et nytt VM-gull tirsdag. Foto: Lise Åserud / NTB 

ntbsport

Langrennsstjernen fra Dalsbygda satte opp høy fart fra start og ledet løpet hele veien fra startnummer 40. Dermed forsvarte Johaug gullet på 10-kilometeren fra Seefeld-VM for to år siden.

Frida Karlsson tok sølvet, 54,2 sekunder bak Johaug. Ebba Andersson sørget for to svenske medaljer. Hun krysset målstreken ett minutt og seks sekunder bak den norske vinneren.

– Dette er definitivt det beste skøyteløpet og det beste individuelle løpet jeg har gjort noen gang, sa Johaug til NRK etter målgang.

Hun har slått kraftig tilbake etter å ha slitt litt i VM-generalprøven i Falun.

– Det skal sies at det løpet i Falun har trigget meg. Jeg følte selv at jeg ikke var helt tilstede fysisk og teknisk og var irritert på meg selv. Jeg har jobbet med meg selv og små deltaljer ut i fingerspissene etterpå, sa Johaug til NTB og andre medier.

Hardt

Vårværet slo til for fullt igjen i Oberstdorf tirsdag. Det var opp mot 15 varmegrader i skyggen da Johaug startet. Det gjorde forholdene krevende for løperne.

Arrangørene saltet deler av løypa i forkant for å forhindre ujevne forhold.

Tidligere i VM var 32-åringen Johaug overlegen på 15-kilometeren med skibytte. Hun har ytterligere to seierssjanser i mesterskapet på stafett (torsdag) og tremila (lørdag).

På 30-kilometeren er hun også tittelforsvarer. Det norske laget skal revansjere nederlaget for Sverige fra 2019 på stafetten.

– Jeg er åpen for å gå alt, sa Johaug om stafetten der Ragnhild Haga lanserte henne som ankerkvinne.

Samtidig ser Dalsbygda-jenta Sverige som den store favoritten på stafetten.

– Jeg tror vi har alt å vinne, sa Johaug.

Nærmer seg Bjørgen

Tirsdagens renn var Johaugs 39. internasjonale konkurranse over distanse siden hun i 2018 kom tilbake etter en utelukkelse for en positiv dopingprøve.

På disse rennene har hun vunnet hele 32 ganger.

Triumfen tirsdag sendte henne også forbi Larisa Lazutina og opp på tredjeplassen over flest VM-gull gjennom tidene for kvinner. Johaug er oppe i 12. Marit Bjørgen topper med 18 foran Jelena Välbe (14).(©NTB)