Fifa advarer utbrytergruppe – truer med utestengelse fra VM

Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) vil ikke under noen omstendighet anerkjenne en egen europeisk superliga. Nå varsles det mulige konsekvenser.

Fifa-president Gianni Infantino liker ikke planene til noen av verdens rikeste fotballklubber. Foto: Peter Dejong / AP / NTB. 

ntbsport

Fifa retter dermed en advarende pekefinger mot planene om å danne en egen liga med flere av Fotball-Europas største klubber. En slik utbrytergruppe vil ikke bli anerkjent av verken dem eller en annen tilsvarende organisasjon, heter det i en pressemelding.

Fifa sier at spillere risikerer å bli utestengt fra VM- og EM-spill om de involverer seg i den nye superligaen.

– Enhver klubb eller spiller som involverer seg i en slik turnering eller serie vil som en konsekvens ikke få lov til å delta i en turnering styrt av Fifa, heter det i meldingen som er underskrevet av Fifas president Gianni Infantino.

Offentliggjort i 2018

Også lederne for de seks øvrige kontinentale fotballforbundene, inkludert Det europeiske fotballforbundet (Uefa) og Aleksander Ceferin, står bak.

Fifa-utspillet er et direkte svar på spekulasjonene i media om at enkelte av verdens rikeste og største klubber vurderer å lage sin egen serie uavhengig av verdens største fotballforbund.

Planene som er skissert for en mulig superliga involverer de største klubbene i England, Spania, Tyskland, Italia og Frankrike.

Planene ble for første gang offentlige da det tyske magasinet Der Spiegel fikk tak i lekkede dokumenter i 2018. Den gang ble det rapportert at nyvinningen kunne komme til å se dagens lys allerede i 2021.

I oktober i fjor ble det så meldt at Manchester United og Liverpool skulle ha blitt innlemmet i samtalene som pågikk rundt superligaen.

Ulike meninger

Tidligere denne uken sa Bayern München-toppen Karl-Heinz Rummenige i et intervju med avisene TZ og Merkur at storklubben ville takke nei til enhver form for deltakelse, fordi dette ville påføre den hjemlige fotballen i Tyskland stor skade.

Real Madrid-president Florentino Perez skal på sin side være en varm tilhenger av planene.

Fifa mener selv at klubb-VM er eneste turnering som skal bli arrangert på tvers av kontinentene.

(©NTB)