Eggens VM-revy: Brasils «gummiforsvar», Pelé og Maradona, TV-ekspert, Filmavisen og heia Hareide

Nils Arne Eggen (76) holder Pelé og Diego Maradona som best. Trenerveteranen følger sitt 16. VM på 60 år og vil aller helst ha suksess for Åge Hareide.

Rosenborgs mestertrener Nils Arne Eggen (76) gleder seg til fotball-VM og Eliteserien utover høsten. Her bilde av ham hjemme på Fannrem. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix 

Rosenborgs mestertrener Nils Arne Eggen (76) gleder seg til fotball-VM og Eliteserien utover høsten. Her bilde av ham hjemme på Fannrem. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix 

Rosenborgs mestertrener Nils Arne Eggen (76) gleder seg til fotball-VM og Eliteserien utover høsten. Her bilde av ham hjemme på Fannrem. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix 

ntbsport

– Jeg må si jeg gleder meg til det begynner, ja. Det skal bli spennende å se om Lionel Messi og andre klarer å overføre de rolleindividuelle prestasjonene. Spillerne kjenner jo hverandre, men de har jo stort sett bare spilt mot hverandre, sier Eggen til NTB.

– Jeg var skihopper, og den første store interessen for fotball var VM i 1958 i Sverige. Det skjedde jo nær oss, men vi hadde ikke TV. Så vi så det på Filmavisen på Norsk bygdekino. Så vi må jo si at vi var litt på etterskudd. Resultatene fikk vi på NRK radio.

Filmavisen var en ukentlig nyhetsbulletin som gikk som forfilm på kino i årene 1941 til 1963.

– Men så kom det ut en svensk VM-avis, og jeg har spekulert litt over hvordan den havnet her i Fannrem. Den fikk vi tak i, men jeg husker ikke hvordan.

Duo på topp

NTB har med et VM-magasin til hjemmebesøk hos Eggen, og fra det lyser et bilde av Pelé og Maradona.

– Er de tidenes beste i VM?

– Det er ingen grunn til ikke å velge dem, i hvert fall. Begge disse to (Pelé og Maradona) var best. Det å sammenligne er umulig fordi de hadde forskjellige spisskvaliteter. Jeg tror at litt av Pelés tidlige glorie også var på grunn av alderen. Han var vel 17-18 år i Sverige-VM, bare en guttunge, sier Eggen.

Pelé ble verdensmester noen få måneder før sin 18-årsdag. Han tok gull også i 1962 (skadet seg i første kamp) og 1970.

Revolusjon

Brasils angrepsfotball har underholdt i mange tiår, men Eggen peker på et annet ikke så kjent moment hos brassene.

– Brasil var først kjent som et lag det ikke gikk an å score på. De ble kalt «gummiforsvaret» fordi de var både i forsvar og angrep og hadde sidebacker som også fosset framover. Etter hva jeg vet så var brasilianerne de første som trakk ned en midtbanespiller og brukte fire bak i forsvar. Det var en revolusjon i 1958, sier Eggen før han drar hele Brasil førsteoppstilling i et resonnement på noen minutter.

Først

Eggens første TV-VM kom i 1966.

– 1962 i Chile var vi jo på etterskudd hele veien. På den tiden tok det tid å få nyheter til Norge fra Chile, og kampene gikk på helt andre tider av døgnet, men vi fikk likevel med oss veldig tidlig at Pelé var ute. Mitt første VM på TV var fra England i 1966.

Eggen har fulgt fotball-VM siden 1958. Han var til stede på mange av dem som observatør.

– Det har vært mange kjempeturer. Og så var jeg faktisk Norges første fotballekspert på TV. Det kaller jeg meg i hvert fall. I en og en halv måned var jeg med NRK og Espen Graff under VM i 1998. Vi hadde direktesendinger formiddag og kveld. Kari, min kjære kone, var nok ikke så fornøyd. Vi hadde nemlig avtalt å få besøk på hytta, men det skjedde under VM. Da var hun litt fornærmet.

Norge slo Brasil i 1998 og gikk videre fra gruppespillet, men tapte åttedelsfinalen mot Italia med 0-1. Det er hittil siste VM for Norge.

Heia Hareide

Åge Hareide er eneste nordmann i VM. Han trener Danmark. – Han er jo min gamle adept og nå gode kollega og meget gode venn. Jeg tok ham ut på U-landslaget en gang i tiden. Vi (Eggen og Rune Bratseth) brukte vel ti sekunder på å ansette Åge da han ble ledig fra jobben i Brøndby.

– Det er kolossalt viktig for enhver klubb at de ansetter en hovedtrener, altså en produktansvarlig, som har samme oppfatning og filosofi om hvordan man skal spille fotball.

– Du kan være sikker på at er det et lag Nils Arne skal heie på, så er det Danmark. Og det er på grunn av Åge.

Holder seg

Eggen har flere ganger kalt den internasjonale klubbfotballen for halvkorrupt og delvis styrt av «mafia». Han er mindre kritisk til VM. Han føler at sjarmen og spenningen rundt verdensmesterskapet delvis er den samme som før VM ble et kommersielt milliardkonsept.

– Det skal ikke være noen grunn til noe annet. Det virker som, og det er veldig positivt, at man spiller for sin egen nasjon. På meg virker det som de (spillerne) synes det er ekstra givende og ikke bare fordi det kan gjøre at de blir solgt videre. Jeg har tro på positiv nasjonal stolthet og glede i et fellesskap. Det trenger vi i en komplisert verden. Den var komplisert før også uten at vi visste det, sier Eggen.

– Jeg tror på VM, som er bundet opp mot arrangørnasjon og land som har kvalifisert seg. Der går det ikke an å jukse. Enten har du kvalifisert deg eller så har du det ikke. Den type korrupsjon, om at noen har fikset en kvalifisering, det har jeg aldri hørt om. Så vidt jeg vet, tror jeg ikke man har gått av skaftet når det gjelder økonomisk premiering for dem som vinner VM.

Eggen reiser til San Diego for å besøke søsteren i juli. Det skjer før VM er over. Finalen ser RBKs tidligere mestertrener på TV i USA.
(©NTB)