Kortsvindel for 75 millioner kroner i første halvår

Oslo (NTB): Svindel med betalingskort økte merkbart fra første halvår i fjor til samme periode i år. Totalen endte på 75 millioner kroner.
innenriks

Det er 15 millioner mer enn året før, men svindel med betalingskort utgjør likevel et forholdsvis lite beløp, med tanke på hvor ofte vi drar kortet her til lands. I 2012 utgjorde svindelen omtrent 0,017 prosent av den totale kortbruken.

Deler vi totalen på hvor mange det er av oss, blir gjennomsnittsnordmannen svindlet for cirka 30 kroner i løpet av året, dersom tallene Bankenes Standardiseringskontor (BSK) og Finans Norge er representative for hele året.

Det som derimot kan være en trøst er at det er banken som må dekke tapet, med mindre man har vært uaktsom. Et eksempel på uaktsomhet er å oppbevare kort og kode på samme sted, og å la være å gjøre dette er det viktigste rådet for å unngå å bli svindlet.

– Bruk av regionsperre og sms-varsling, bankenes overvåkingssystemer og politiets innsats på området er også viktige grep for å bekjempe kortsvindelen, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge. Å passe på at ingen sniktitter når man slår inn koden er også et viktig råd, ikke minst i den travle høytiden vi er på vei inn i.

– Pass godt på kortet ditt og pinkoden i julehandelen. Det bør være like naturlig å skjule koden som å bruke bilbelte, sier Neverdal. (©NTB) (©NTB)