NVE: – Den verste værtypen vi kunne fått

Oslo (NTB-Dag Kjørholt): Værtypen vi har hatt over Østlandet den siste tiden er ikke ny, men den verste vi kunne fått med tanke på flom, mener NVE.

Flom på Vallset syd for Hamar. Foto: Berit Roald / NTB scanpix 

innenriks

– Historisk sett har den gitt oss de største katastrofeflommene vi har hatt. I 1927 hadde vi noe av den samme værtypen. Da var det voldsomme flommer på Østlandet og mange av de samme områdene som ble rammet. Det var også den som ga oss mye av den situasjonen vi hadde i 2011, sier vakthavende hydrolog Erik Holmquist i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til NTB torsdag morgen.

Det dreier seg om stor nedbør over lengre tid og nedbør som kommer inn fra sørøst.

– Det er svært kritisk for de store vassdragene på Østlandet. Kombinasjonen med veldig varme og så kraftig nedbør i bakkant er vel kanskje det verste vi kan tenke oss, sier Erik Holmquist.

Flommen i nedre del av Gudbrandsdalslågen er i ferd med å nå sin topp, mens vannstanden i blant annet Øyeren og Mjøsa vil fortsette å stige.

– Vi har flom både i Glomma, Gudbrandsdalslågen og Drammensvassdraget. I de stor innsjøene vil vannstanden stige betydelig i dagene fremover, sier Holmquist. (©NTB)