HT mener:

Absurde forskjeller for unge i by og bygd

Denne uka ble det åpnet for kampaktivitet i idretten for barn og unge under 20 år. Begrensningen er at kampene må være mot lag innad i egen kommune.

Idretten har bevist at koronapandemien tas på ytterste alvor i hele bevegelsen, med noen få beklagelige unntak.

leder

Det må jo være flott for dem som bor i store byer – som eksempelvis Oslo – der det gjerne er flere klubber i samme bydel. I de aller fleste mindre kommuner betyr endringen null og niks og fremstår fullstendig latterlig.

Idretten har betalt dyrt for nedstengningen i samfunnet og begrensningene som har vært iverksatt i større og mindre grad siden 12. mars i fjor. Fotballspillere over 20 år i breddeidretten har ikke fått spille kamper siden senhøsten 2019. Det er så lenge siden at lagene som spilte sammen da i praksis ikke eksisterer lenger. Noen spillere er sluttet, andre er flyttet – og de som ikke var veldig dedikert til idretten sin har tatt en pause som kan bli evigvarende.

Det er alvorlig for idrettens fremtid. Troms fotballkrets hadde sitt kretsting sist helg, selvsagt digitalt, og uttaler enstemmig at idretten nå må åpnes også for de over 20 år.

Daglig leder i fotballkretsen, Jo Are Vik, sier i et intervju i Folkebladet onsdag at åpningen av barneidretten er tilrettelagt for byene sørpå, og virker lite gjennomtenkt og direkte distriktsfiendtlig. Ikke bare er det flere kommuner i fotballkretsen der det bare finnes én klubb. I flere av de samme småkommunene har det knapt vært smittetilfeller. Derfor er det al grunn til å støtte fotballkretsens utspill.

Allerede har flere klubber i Troms fotballkrets trukket seg fra seniorspill i breddedivisjonene. Men frykten er stor for at det blir flere, også i aldersbestemte klasser. Det vil være en tragedie for lokalfotballen, som også før koronahelvetet slet tungt med rekruttering og stadig færre lag i lavere divisjoner – spesielt i distrikts-Troms.

Med signaler om at verden ikke vil være sånn passelig i vater før på sensommeren, kan det bety at det ikke blir seriespill for breddefotballen før på høstparten. Derfor haster det med å innføre den foreslåtte trafikklysordningen – der områder med lavt smittetrykk kan få grønt lys til å trene og spille kamper. Slik kan man berge stumpene i idretten i distriktene – på en helt trygg måte.

Idretten har bevist at koronapandemien tas på ytterste alvor i hele bevegelsen, med noen få beklagelige unntak. Også derfor fortjener breddeidretten og de aldersbestemte her nord å få en slik tillit.