HT mener:

Kanskje den viktigste etappen hittil

Helgen vi har lagt bak oss skulle vært en 24 timer lang stafett for livet. På friidrettsbanen på Stangnes skulle hundrevis av mennesker gått runde på runde til støtte for kreftsaken.

LYSSERMONI: Lysseremonien har vært et fast innslag under «Stafett for livet». Det var den også i år. Bildet er fra Generalhagen fredag kveld.  Foto: Håkon Wikan

Historiene som formidles forteller med all tydelighet hvor viktig «Stafett for livet» er. Ikke minst i koronaåret 2020.

leder

På samme måte som i fjor, og året før der igjen. Dessverre ble årets arrangement stanset av koronapandemien. Kreftsykdommen, derimot, lar seg ikke stoppe av et virus.

Nettopp derfor er det all grunn til å berømme alle de frivillige i «Stafett for livet»-komiteen lokalt. Mens de fleste av byene i landet avlyste sine arrangement fullt og helt, var det aldri et alternativ for Harstads ildsjeler i Kreftforeningen. De valgte i stedet å gjennomføre et alternativt opplegg, der harstadværingene kan gå sin egen stafett, trygt innenfor smittevernrammene vi har levd med i mange måneder. Det var et klokt trekk, for kanskje har behovet for en markering aldri vært større enn nettopp i år.

Det hersker ingen tvil om at kreftsaken generelt, og kreftrammede spesielt, har vært skadelidende siden Norge ble stengt ned 12. mars. Strenge restriksjoner har hevet terskelen for legebesøk og behandling på sykehus. Det frivillige støtteapparatet er også rammet, blant annet ved at sosiale møteplasser som Temakaféen på Kanebogen har vært nødt til å stenge dørene. Konsekvensen er at mange kreftpasienter har vært mer eller mindre isolert i et halvt år. Det er ikke bare trist. Det er også svært alvorlig når vi hører hva sosial interaksjon betyr for livskvaliteten til kreftrammede og deres pårørende.

Hvert år blir over 30.000 nordmenn diagnostisert med kreft. Det forteller med all tydelighet at vi ikke må miste fokuset på sykdommen som vi alle kommer i berøring med på en eller annen måte. Ikke engang covid-19 må få sette kampen mot kreft i skyggen.

Harstad Tidende hadde i år gleden av å få bidra til «Stafett for livet» gjennom en halvannen time lang direktesending. Den kan ses i opptak på ht.no, og historiene som formidles forteller med all tydelighet hvor viktig «Stafett for livet» er. Ikke minst i koronaåret 2020.