HT mener:

Det er åpenbart at barn og unge trenger bedre vern mot nett-overgrep

I Trondenes tingrett starter i dag rettssaken mot en harstadmann som er tiltalt for å ha medvirket til to overgrep mot barn under 14 år. Ifølge påtalemakten bestilte han ved minst to anledninger overgrep på direkten ved hjelp av videochat. Han skal ha betalt, og fått se overgrepene «live», mens de skjedde over internett.

Illustrasjonsfoto.  Foto: Tore Skadal

Det er viktig å melde fra til politiet dersom du har mistanke om forsøk på overgrep.

leder

Ifølge en politirapport om kriminalitet og straffesaksbehandling er det registrert en klar økning i tallet på internett-relaterte saker det ofrene er under 16 år. Langt fra alle er av den alvorlighetsgrad som det harstadmannen nå må svare for i retten, men seksuell utnyttelse og misbruk av barn på nett er blitt et alvorlig samfunnsproblem som myndighetene må bruke ressurser på å overvåke og avsløre.

Årsaken til denne store økningen er at gjerningspersoner på enkelt vis når fram til svært mange via nettet — og at et fåtall saker dermed kan ha mange ofre. Politiet tar det for gitt at det i tillegg er store mørketall på dette området. Mange unge lar være å melde fra fordi det kan oppleves som flaut og skamfullt. Derfor er det viktig med mer oppmerksomhet rundt temaet, slik at barn og unge kan være trygg på at det er ufarlig å melde fra og snakke om det.

Vi ser stadig saker, også lokalt, der voksne blir straffet for nett-overgrep. Blant de vanligste sakene er menn som har lokket jenter til å overføre videoer og bilder av seg selv. Det er vanskelig å forstå at voksne mennesker kan få seg til å utføre slike handlinger — men det skjer, også i vårt lokalmiljø, og det er noe vi alle bør være oppmerksomme på.

Ungdom bruker mye tid på nett, og stadig mer: En statistikk fra Norsk Mediebarometer viser at ungdom i alderen ni til 15 år i snitt bruker to timer hver dag på nett og mobil. Den mest populære appen for denne aldersgruppa er akkurat nå den kinesiskeeide TikTok. Med denne appen kan barn og unge enkelt produsere underholdende musikkvideoer. Men også slike tjenester kan misbrukes.

Vi har hatt saker der jenter har lagt ut videoer av seg selv i dusjen iført bare undertøy — etter å ha blitt utfordret til å gjøre det. Det blir også fortalt historier om barn som er blitt presset til å legge ut nakenbilder for å ikke miste venner. Det er viktig at foreldre bryr seg, og følger med hva ungene holder på med på sin smarttelefon.

Og: For å gjøre nettet til et tryggere sted er det viktig å melde fra til politiet dersom du har mistanke om forsøk på overgrep. Personer med seksuell interesse for barn kan prøve å oppnå kontakt og tillit, for deretter å lokke barna til å utføre uønskede handlinger. Mange ulike kommunikasjonsplattformer kan bli brukt. Det er derfor viktig at de ulike teknologiselskapene samarbeider med politiet og myndighetene for å avdekke nettkriminalitet.

Det er åpenbart at barn og unge trenger bedre vern mot nett-overgrep. Og at problemet får mest mulig oppmerksomhet, slik at det ufarliggjøres å melde fra.