Leder:

Flertall forvitrer

Nå er det først kommunevalgkamp, men med kraft til også å forsterke rikspolitiske trender.

leder

Den politiske sommerferien senker seg, etter en vårsesjon med ganske entydige målinger. Var det stortingsvalg nå, ville de rødgrønne ha feid den borgerlige regjeringen av banen. Ferske beregninger anslår en så klar overekt som 108 mot 61 mandater. Som en gjengs forklaring preges Solberg-regjeringen av slitasje og sprik, mer enn av et offensivt politisk prosjekt. Like gjengs er imidlertid den observasjonen som gjelder utfordreren. Ved feriestart, og dermed noen uker før kommunevalgkampen starter, fremstår Ap og Jonas Gahr Støre fortsatt ikke som samlende og ledende på venstresiden. På snittet av junimålingene oppnår Ap bare 48 av de 108 rødgrønne mandatene.

Med denne trenden gjennom stortingsvåren blir det også stadig tydeligere hvordan de to tradisjonelle styringspartiene - og motpolene - svekkes parallelt. Normalt har Ap og Høyre til sammen samlet over, til dels godt over, 50 prosent av velgerne. Pollofpolls junisnitt viser 47 prosent, 5 prosent under 2017-valget. Bernt Aardals beregninger i Dagens Næringsliv gir de to partiene et knepent flertall med 87 mandater, mot 94 nå. Valget til EU-parlamentet i april fikk et tilsvarende utfall. De gamle styringspartiene forvitrer, nye mønstre trer frem.