Leder:

Derfor var onsdagens Harstad Tidende ikledd det samiske flagget

Her ser du Knut Godø som sto bak utformingen av Harstad Tidendes for- og baksider som i anledning Samefolkets dag er ikledd det samiske flagget.  

leder

Gratulerer med dagen! Og gratulerer med en storstilt feiring som tar Samefolkets dag til nye høyder her i harstadregionen. I fjor ble dagen for første gang markert én uke til ende, og i år toppes dette, med et program mer omfattende enn noen gang.

Harstad Tidende ønsker å ta del i denne markeringen, og vi synes derfor, på en dag som denne, at det er passende å la samefolkets flagg være omslaget på dagens papirutgave. Dermed velger vi også å ignorere Per-Willy Amundsen, tidligere samepolitisk talsmann for Frp, som på et annet sted i denne avisen fastholder at han er imot å bruke samiske flagg på Samefolkets dag. Så er det å håpe da, at i alle fall Amundsens partifeller på Sametinget tør ta et oppgjør med ex-justisministeren, som i sin tid som statsråd nektet å la seg intervjue av NRK Sápmi om sine samepolitiske utspill. Store forhåpninger skal vi imidlertid ikke ha. Vi snakker tross alt om et parti som i flere år har kjempet for å legge ned Sametinget og melde Norge ut av internasjonale konvensjoner som styrker samenes stilling som urfolk.

Det samiske flagget vaier over rådhuset i Harstad 6. februar 2019.  Foto: Knut Godø

 

Vi skriver 2019, og det er trist å registrere at gamle fordommer fremdeles lever i beste velgående. Slik som hos mannen i 50-årene, som i Salten tingrett fikk 15.000 kroner i bot og 18 dagers betinget fengsel for hatefulle ytringer mot samer. Den ferske dommen er den første i sitt slag her til lands, og den er like oppsiktsvekkende som den er banebrytende - og viktig. I årtier har nemlig en hel folkegruppe vært nødt til å tåle utsagn som er nedlatende, nedverdigende og krenkende. Det må vi sette en stopper for.

På en dag som denne skal vi derfor rette en stor takk til alle som i sin tid gikk i bresjen for at man i 1993 kunne feire Samefolkets dag for aller første gang. Det var et svært viktig vedtak som ble fattet av Samekonferansen året før, og minst like viktig har det vært at vi har hatt fanebærere som har gått i front for å ta vare på, og videreutvikle denne dagen.

Blant disse finner vi Barbro Hætta, Asbjørg Skåden, Várdobáiki Samisk Senter og arrangørene av Márkomeannu-festivalen på grensen mellom Evenes og Skånland. Dette er personer og institusjoner som med stort pågangsmot og utrettelig innsats har bidratt til at samer og samisk kultur nyter en helt annen respekt i dag, enn for bare noen få år tilbake. Det er ennå et stykke vei å gå, men de siste årene har vi tatt lange steg i riktig retning. Nyt dagen!