Alle som har fylt 75 år må jevnlig til legen for å sjekke at man er skikket til å kjøre bil. Tidligere var denne aldersgrensen 70 år, og er det på tide å skrote hele kravet? Mange eldre opplever det som både tungvint og nedverdigende å måtte skaffe seg en slik helseattest. Å forenkle den ganske byråkratikrevende ordningen kan dessuten lette litt på arbeidspresset hos fastlegene. Derfor har da også samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) varslet at den obligatoriske helseattesten skal bort, noe det er tverrpolitisk enighet om på Stortinget. Spørsmålet blir så hvordan en reform skal utformes for å sikre det kravet til trafikksikkerhet som det selvsagt også er full enighet om.

Eldre bilførere er overrepresentert i visse typer ulykker, ifølge Trygg Trafikk gjelder det blant annet brudd på vikeplikten og ved skifte av fil. Det må sikres at medisinske og aldersrelaterte årsaker avdekkes i tide når rutinene forenkles. Forenklingen må derfor foretas på et solid faglig grunnlag, noe som må forventes når Vegdirektoratet og Helsedirektoratet har gjennomført det utredningsarbeidet Solvik-Olsen har bestilt. Så langt later det ikke til å være reell politisk uenighet om noe som helst.

Desto underligere at Ap og Sp har funnet grunn til å fremme et forslag om å pålegge regjeringen det den allerede er i gang med. Forslaget inneholdt rett nok ikke noe krav om utredning, bare om at helseattestordningen skal oppheves og førerkortet være gyldig i 10 eller 15 år uansett alder. Å vedta en slik reform uten en faglig utredning ville ha vært uansvarlig. Da saken var oppe i Stortinget før helgen, fremkom det da heller ingen ønsker i den retning, det skulle også bare mangle.

Men da blir det heller ikke så interessant med en løst fundert debatt om totalbildet i ulykkesstatistikken og hvilke ordninger som praktiseres i land vi normalt sammenligner oss med. Nå kommer – og forhåpentlig så snart som mulig – et solid beslutningsgrunnlag fra faginstansene, med sikte på en reform hvor både forenklinger og trafikksikkerhet ivaretas. Men samtidig burde det melde seg noen tanker i Ap og Sp om forenklinger i Stortingets eget arbeid i en tettpakket innspurt. For eksempel ved å droppe overflødige forslag.