For to år siden var et herrelag på hyttetur. Laget besto av ti personer, og i løpet av kvelden ble det sendt en SMS til Liv Signe Navarsete. SMS-en var av typen «dum og plump», men ikke verre enn at avsenderen raskt kunne lagt saken død ved å be om unnskyldning. Det skjedde ikke. Liv Signe Navarsete klaget saken inn for Senterpartiet, og siden har partiet – og en eller flere av de ti- gjort sitt ytterste for å dumme seg selv ut. Saken er pikant fordi mange av hytteturdeltakerne arbeidet mer eller mindre åpent for å få Navarsete fjernet som Sp-leder.

Saken er også pikant fordi den slibrige meldingen har levd sitt eget liv i to år. Høsten 2017 eksploderte #metoo-sakene i offentligheten, og mange politikere er blitt stilt til ansvar for sine egne dumheter. Da avisene mot slutten av fjoråret spurte de politiske partiene om det var #metoo-varslinger, svarte Senterpartiet nei. Partiet husket altså ikke at en eksleder hadde varslet dem. Pinlig!

De siste ukene har Sp gjort forsøk på å komme til bunns i saken. I helgen forsøkte partileder Trygve Slagsvold Vedum å ta kommandoen. Hans løsning er denne: Innen i morgen (onsdag), må en av de ti melde seg for partiet, ellers så vil saken bli meldt til – hold deg fast! – politiet. Det gjør vondt å se at en leder av et norsk politisk parti i fremgang faktisk tror at denne saken hører hjemme hos politiet. Lovens håndhevere bør henlegge saken i samme sekund de mottar den og gi følgende beskjed: – Sp må spa møkker av sin egen kjeller!

Generalsekretæren i Senterpartiet skal ha ros for at han har forsøkt å finne ut hvem som sendte den dumme SMS-en, men for øvrig er saken bare pinlig. En eller flere av de ti burde for lengst stått fram som den voksne og fortalt sannheten. Når dette ikke skjer, er det vanskelig å se hvordan de ti hyttetur-deltakerne skal komme seg helskinnet ut av SMS-knipa. Det begynner også å se vanskelig ut for partiledelsen.

Mandag ettermiddag tok da også saken en ny vending ved at nestleder Ola Borten Moe kunngjorde at han tar en pause fra tillitsvervet inntil det er avklart hvem som sendte meldingen til Navarsete. Denne manøveren kan selvsagt gi næring til mange spekulasjoner, men det er likevel et klokt valg. Ikke minst fordi at Borten Moe, som én av potensielt ti syndere, ikke er i nærheten av å ha den tillit som en nestleder i et politisk parti skal ha.

En syndsbekjennelse er nødvendig, og det raskt. Problemet er at saken nå er så mosegrodd at en eventuell angrende synder vil være vanskelig å tro på. Historien om ni uvitende menn og én «Judas» blir rett og slett vanskelig å «selge».