Fire dager tidligere enn bebudet kunne forsvarsminister Frank Bakke-Jensen presentere innholdet i den eksterne kvalitetssikringen av KVU-en for den planlagte utbyggingen på Evenes. Ikke overraskende støtter denne opp under forutsetningene som lå til grunn for at Stortinget i 2016 vedtok å gjøre Evenes til hovedbase for maritime patruljefly (MPA).

Kampen for å så tvil om Evenes egnethet har vært hard og intens. Det er hardnakket blitt hevdet at det ikke er plass nok på Evenes, og ikke minst er kostnadsestimatet forsøkt torpedert. Nå har imidlertid ekstern kvalitetssikrer konkludert med at det er tilstrekkelig med plass og utviklingsmuligheter, og hva kostnadsbildet angår, opererer kvalitetssikringen med et anslag som ligger 6-7 prosent høyere enn Konseptvalgutredningen. Vi snakker da om et beløp i størrelsesorden 300 millioner kroner. Det er mye penger, men i en totalvurdering kan dette umulig velte utbyggingsplanene på Evenes.

Det er høyst forståelig at Andøy-samfunnet har kjempet en innbitt kamp for det som har vært en hjørnestein i samfunnet. Men med den retningen saken nå har tatt, er det også på tide å innse at slaget er tapt, og heller gå videre med omstillingsarbeidet som er godt i gang. Forsvarsministeren er tydelig på at Evenes er den beste løsningen for landets forsvarsevne, og Andøyas halmstrå, Arbeiderpartiet, har holdt valgløftet om ekstern kvalitetssikring. Og når den og dens innhold nå er lagt på bordet, er det tilnærmet utenkelig at Arbeiderpartiet går imot regjeringen i denne saken.

Av hensyn til Andøya-samfunnet, og ikke minst av hensyn til utbyggingen på Evenes, er det nå på høy tid å gå videre. Evenes skal være klar for operasjoner med kampfly allerede i 2022, og for maritime patruljefly bare et halvår senere. Da er det innlysende at tid er en kritisk faktor.