Norsk sjømatnæring vokser. Verdiskapingen er enorm, og den vil fortsette. Så lenge den bygger på bærekraft.

Norsk sjømatnæring er verdensledende. I eksportverdi er det bare Kina som er større. Både på sjø og land, ikke minst i Distrikts-Norge, har næringen stor betydning for verdiskaping og sysselsetting.

Næringen selv er positiv og fremoverlent, og kan glede seg over enorme driftsmarginer. Men skepsis fra miljøorganisasjonene, spesielt rettet mot oppdrettsnæringen, er viktig å ta på alvor.

I Sjømat Norge er målsettingen klar: Næringen skal doble matproduksjonen fram mot 2030, samtidig som miljøutfordringene skal tas på ytterste alvor. Det er et selvfølgelig og klokt utgangspunkt, dersom sjømatnæringen skal være en viktig bidragsyter til å tette hullet i verdiskaping og sysselsetting i Norge, som fallet i oljenæringa vil gi.

For mange er dessverre oppfattelsen av sjømatnæringa preget av de miljøutfordringene den står overfor. Spesielt oppdrettsnæringa, med sykdom og rømming som hovedutfordring, har en tøff vei å gå for å bygge bedre omdømme. Og myndighetene er fortsatt nødt til å stille strenge krav og trø på bremsen når det er nødvendig.

Sjømatnæringen, forskningsmiljøene og myndighetene må holde full trøkk på å finne gode løsninger og begrense de de eventuelle skadevirkningene som naturen påføres. Men samtidig er det viktig å fortelle de gode historiene: Om de som lykkes, de som har god kontroll på rømming og sykdom – og de som tjener gode penger til stor samfunnsnytte. Denne historien har ikke næringen selv, og heller ikke myndighetene og mediene, vært flinke nok til å formidle.

Sjømatnæringen bidrar i svært mange lokalsamfunn med verdiskaping, arbeidsplasser og spennende jobber. Også i vår region har vi en hel rekke bedrifter innen sjømat som er fundamentalt viktige hjørnesteiner i og byggeklosser. De må vi ta vare på og utvikle.

Sjømatnæringen kan bidra til å skape enda flere arbeidsplasser, både direkte i næringen, i leverandørindustrien og i andre tilknyttede næringer. Det er myndighetenes oppgave å skape rammebetingelser, som eksempelvis gode sjømatveier i vår region.