Statoil skal skifte navn til Equinor, sosiale medier bobler over av morsomheter, og Ap krever en redegjørelse i Stortinget av olje- og energiministeren. Har overbetalte konsulenter fått litt for frie tøyler?

Her snakker vi om rikets største selskap og økonomiske lokomotiv og vår kanskje sterkeste merkevare internasjonalt. Men nettopp derfor kan en navnemessig oppdatering være vel begrunnet. Olje- og gassproduksjon vil være en hovedoppgave for selskapet i mange år ennå. Men det foregår en dreining fra fossil til grønn energi, både i verden og i Statoil - med de utsiktene det gir for tradisjonelle oljeselskaper. Om noen skulle være tvil, tar Oljefondet, det vil si Statens pensjonsfond utland, sikte på å kvitte seg med sine oljeaksjer for å gjøre Norge mindre avhengig av svingende og over tid synkende oljepriser.

Statoil har høy kompetanse og betydelige utviklingsmuligheter og konkurransefortrinn innen fornybar energi. Vindmøller til havs og bølgekraft er to stikkord. Det nye navnet skal understreke at Statoil er et «bredt energiselskap» og ikke bare et oljeselskap, heter det i en pressemelding om endringen. En oppdatering blir det jo også å droppe «stat», 17 år etter at Stoltenberg 1-regjeringen foretok en delprivatisering og brakte Statoil på børs.

Så får staten - eller: fellesskapet - som fortsatt eier to tredjedeler, bare håpe at signalet oppfattes av den egentlige målgruppen, nemlig investorer og andre aktører internasjonalt. Men det kan hende at selskapet må drive litt pedagogisk virksomhet rundt «equi», som skal gi assosiasjoner til engelske ord for likhet, likeverd, likevekt og balanse. Britiske BP gjorde det i sin tid enklere for seg ved simpelthen å droppe «British Petroleum» og nøye seg med initialene - som jo heller ikke blir særlig konkret.

Så gjenstår det å se om det norske folk, som altså fortsatt er hovedeiere, får den samme eierbevisstheten når Statoil blir Equinor og Statoil-stasjonene er solgt til Circle K. Nå er vi jo ikke uten erfaring med navneendringer: Mesta, Cermaq, Spekter. Avinor og Nav, for den saks skyld. Vi venner oss nok til. Men en tid fremover vil selskapet måtte omtales i litt mer omstendelige vendinger enn hittil: Equinor, det tidligere Statoil.