Det var et svært viktig vedtak som ble fattet av Samekonferansen året før, og minst like viktig har det vært at vi har hatt fanebærere som har gått i front for å ta vare på og videreutvikle denne dagen. Derfor er det gledelig å registrere at engasjementet i harstadregionen nå er så stort at man i år, for første gang, markerer samefolkets dag én uke til ende.

For nøyaktig ett år siden nådde man en milepæl da ordfører Marianne Bremnes og Barbro Hætta endelig kunne avduke ett av flere stedsnavnskilt som forteller at Harstad nå også heter Hárstták. Det skulle blott bare mangle, men det har i sannhet vært en lang vei å gå. Og selv om vi har rundet 2018, er det ikke fritt for at gamle fordommer fremdeles kommer til uttrykk,  også på den politiske arena, hvilket kommunestyremøter i nær fortid er bevis på. Det er trist å registrere i en region hvor samisk kultur og tradisjoner har et så solid rotfeste, og nettopp derfor skal vi ta til oss budskapet fra ordfører Bremnes under den nevnte skiltseremonien for ett år siden: «Dette skiltet vil også være et symbol på at Harstad er en raus og inkluderende kommune».

Spesielt på en dag som denne, er det gledelig å konstatere at stadig flere tar på seg kofte og bærer den med naturlig stolthet. Blant de mange som skal ha æren for det, er det grunn til å trekke frem Barbro Hætta, Asbjørg Skåden, Várdobáiki og arrangørene av den årlige Márkomeannu-festivalen på grensen mellom Evenes og Skånland kommune. Deres pågangsmot og innsats har i stor grad bidratt til at samer og samisk kultur nyter en helt annen respekt i dag, enn for bare noen år tilbake. Det er ennå et stykke vei å gå, men med årets ukelange markering tar man et langt steg i riktig retning.