Av: Leif Lysvik, leder av Harstad AP

Tradisjon tro vil Harstad Arbeiderparti markere arbeiderbevegelsens kamp- og solidaritetsdag. Det er LO Sør-Troms som har hovedansvaret for markeringen, men Ap, SV, Rødt og Norsk Folkehjelp er medarrangører og fører videre en viktig tradisjon og en betydningsfull markering.  I år er det partisekretær i Ap, Kjersti Stenseng og Torgeir Knag Fylkesnes, stortingsrepresentant for SV som er hovedtaler. I tillegg er det mange spennende appeller.

Årets parole for Ap og LO er «Trygghet i fellesskap». Er det noe pandemi og en mer utrygg verden har lært oss er det at felleskap er avgjørende viktig. Vår tids store utfordringer kan vi bare løse i fellesskap. Klimakrisen er menneskehetens største felles utfordring. Tar vi ikke sterke og tydelige grep nå, kan vi ende med å gjøre kloden vår ubeboelig om kun få generasjoner. Det er vi som lever og virker i dag, som avgjør hvordan dette går. Og dette er så store oppgaver at det bare kan løses når vi samarbeider og arbeider i fellesskap. Vi lever i en usikker tid. Hele Europa er inne i en vanskelig tid med høy inflasjon, prisstigning og økte renter. Dette er så store oppgaver at vi kan ikke løse dem alene. Dette krever et godt fellesskap.

Når vi igjen skal feire 1. mai er det i en lang og stolt tradisjon. Den første 1. mai-feiringen i Norge skjedde i Oslo (som da het Kristiania) i 1890. Det er kampen om 8 timer normalarbeidsdag som da var arbeiderbevegelsens viktigste krav. «8 Timer arbejde, 8 Timer frihed, 8 Timer hvile», slik det sto på det første norske 1. mai-merket i 1892. Ved slutten av første verdenskrig ble åttetimersdag gjennomført dels ved lov, dels ved tariffavtale i de fleste industriland i Europa. Arbeidsgiverne og statsmakten aksepterte kravet om åttetimersdag etter at dette hadde vært hovedkravet hos arbeiderbevegelsen internasjonalt i mange år. Og i 1919 blir også kravet om 8 timersdag innført i Norge. Kampen om 8 timer arbeid om dagen ble innfridd. Gjennomføringen av åttetimersdag kan oppfattes som en av de viktigste internasjonale seirer for arbeiderbevegelsen. Nå tar vi 8 timer dagen som en selvfølge. Men den kom ikke regnede på en fjøl, den kom etter lang og standhaftige kamp fra en samlet arbeiderbevegelse.

Nå er det andre krav som preger 1. mai bilde. Krav om fulle stillinger til de som ønsker det er viktig. Alle må ha en lønn å leve av, slik LO fikk gjennom ved den store streiken som nettopp er avsluttet. Videre er kravet om at arbeidsgivere skal tilrettelegge flere arbeidsplasser formennesker med nedsatt funksjonsevne viktig.

Tidene endre seg, det er nye utfordringer i arbeidslivet, men det er like viktig å markere 1. mai som Arbeiderbevegelsens kamp- og solidaritetsdag. Møt opp på 1. mai – finn parolen «Trygghet i fellesskap» bli med i toget og på arrangementet etterpå. Vi ses.