Skrevet av: Elin Sylte, ansatt, Heggen videregående skole.

I Harstad Tidende 10.02.23 er det flere innlegg om ny videregående skole i Harstad. Et av innleggene er fra nestleder i styret i Harstadregionens næringsforening, Rune Tjetland Stenberg. Han virker veldig oppgitt over at debatten om ny videregående skole i Harstad «ruller videre», som han skriver. Han mener tydeligvis at folk nå må slutte å bråke om denne saken. I innlegget sitt skriver han blant annet at den nye skolen vil skape «et fantastisk læringsmiljø». I samme avis (også 10.02.) er det også et innlegg av Christine Killie og Håkon Vahl, begge representanter for Høyre. Vahl driver i tillegg delikatesseforretning i sentrum. Disse to skriver om hvor avgjørende «en hensiktsmessig læringsarena» er for elevenes læring og at vi må ha fokus på «trivsel i trygge omgivelser».

Det jeg lurer veldig på er hva næringsforeningens neststyreleder egentlig vet om hvordan man skaper et godt læringsmiljø? Eller hvordan høyrepolitikerne ser for seg en hensiktsmessig læringsarena? Blir læringsmiljøet godt og læringsarenaen hensiktsmessig bare vi slår sammen to skoler til én? Eller er det den sentrale plasseringen som er så hensiktsmessig eller fantastisk? For hvem?

Tjetland Stenberg skriver at arbeidet med skolen må fortsette «taktfast og målrettet». Killie og Vahl skriver at prosjektet må sluttføres som vedtatt, og at både lærere og elever har ventet lenge på at nyskolen skal komme på plass. Ja vel? Mitt inntrykk er tvert imot at det er representanter for byens næringsliv som er mest utålmodige i denne saken, mens ansatte i skolen prøver å få politikerne til å snu. Det er jo litt merkelig? Eller?

Lærerne ved Heggen videregående ble i sin tid overkjørt av egen leder den gangen daværende rektor lanserte ideen om hvordan en ny videregående skole i Harstad skulle være. Ledere og mellomledere ved byens videregående skoler har senere fått beskjed om å ikke uttale seg kritisk. Både lærere og elever har på sin side levert grundige høringsuttalelser som ingen har tatt hensyn til. Våre argumenter om uheldig plassering og uhensiktsmessig tomt har blitt avfeid av beslutningstakerne som uviktige. Samtidig har politikerne brukt de merkeligste argumenter for å få kartet til å passe til terrenget, eller i dette tilfellet skolen til å passe til den trange tomta i Seljestadfjæra.

Og nå er det altså representanter fra byens næringsliv som forklarer oss hvor flott dette blir og hvor dårlig vi skolefolk har satt oss inn i saken? Blant annet påstår Tjetland Stenberg at Frode Bygdnes «koker tynn suppe» når han ser for seg at yrkesfag vil bli plassert i de nederste etasjene og studiespesialisering lenger opp. Ja vel? Det hadde vært interessant å vite hva Tjetland Stenberg ser for seg? Skal bygg- og industrifag plasseres øverst, kanskje?

Teatersal, musikkrom, frisørsalonger, praksisrom, kantine med mer, vil nødvendigvis måtte stables på toppen av verksteder, vareinntak, lagerrom, og inngangsparti. Sammen med klasserom, grupperom, arbeidsrom, kontorer og voksenopplæring. I tillegg kommer en mengde trapper og heiser, selvsagt. Alt dette skal ha plass på et svært begrenset grunnareal. Det er ikke vanskelig å skjønne at dette vil bli utfordrende selv for de beste arkitekter. Det er også lett å tenke seg at resultatet vil kunne bli alt annet enn hensiktsmessig, både med tanke på skolen som læringsarena eller når det gjelder elevenes læringsmiljø og trivsel. Men det betyr visst ingenting?

Vi må være lojale mot fylkets vedtak, heter det nå. Et vedtak som bygger på usaklige argumenter iblandet rent tøv. Tjetland Stenberg skriver at fylkesadministrasjon og politikere gjør «en investering for fremtiden». Ja vel. Burde ikke fylkesadministrasjon og politikere da sørge for å få mest mulig for pengene? Og burde ikke investeringen helst være til best mulig gagn for dem som skal bruke investeringen, altså skolens ansatte og alle elevene? Et sjuetasjes bygg med uteområde på taket til gymsalen? Nei, takk!

Hvis beslutningstakerne ville unngå støy eller «distraherende tønneromling» som Tjetland Stenberg kaller det i innlegget sitt, burde man kanskje helt fra starten ha hørt mer på lærere og elever enn på byens næringsdrivende. For det er vel ikke det lokale næringslivet vi bygger ny skole for? Eller?