Harstads tid er nå. Det bygges og utvikles boliger, nye næringsarealer og trafikksystemer. Havnepromenade og bedre parker trekker folk. Harstadpakken gir gående, syklende, bussreisende og bilister en ny og enklere hverdag. Byen møter sjøen på en ny måte. Alt dette vil fortsette å prege byen positivt. Om få år vil byen fremstå som nyoppusset.

Og alltid er naturen tett på i Harstad. Det gir bylivet både en vakker ramme men også daglige naturopplevelser og muligheter for rekreasjon uten at man må reise langt og planlegge mye. Du kan rekke å gå på jobb, kino og skitur samme dag. Dette er et fortrinn som må utvikles videre, like viktig som at arbeids- og næringsliv må utvikles. Det er også helt avgjørende med gode offentlige tilbud og høy kompetanse. I en tid med flat eller fallende befolkningsutvikling i nord er det viktig at byene utvikles, fungerer og leverer! Det som er bra for universitetsbyene Harstad, Alta, Bodø og Tromsø er bra for hele Nord-Norge.

Derfor er det så viktig at bo- og arbeidsregionene styrkes mellom og rundt byene så distrikt og by kan trekkes sammen i utviklingen. Kortere avstander er bra for samfunnsøkonomien, folks hverdag og miljøet. Arbeidet med kystriksveg må fortsette. Vi kjemper for videreføring av elektrisk jernbane til Tromsø og Harstad fra Narvik. De neste hurtigbåtene blir utslippsfrie, det er også modernitet og styrke i møte med fremtiden. Det skal være lett å leve miljøvennlig, også her med våre avstander. Slik knyttes byene Tromsø-Finnsnes-Narvik-Harstad sammen med grønne og moderne tilbud i en region med 150.000 innbyggere, selve tyngdepunktet i nord. Det ruster oss for fremtiden, sammen.

Harstad har flere gode forutsetninger for god utvikling. Byen har godt klima, vakker natur og et av landsdelens desidert fineste historiske sentrum, det mye å hente på å utvikle det videre! Nå bygges mye nytt. Det er bra. Like viktig er at også historien må være med på satsingen. Harstad må fortsatt løfte frem sin rike 1000-årige historie og bygningsarven fra mange epoker. Særlig jugendbygningene fra starten av forrige århundre preger sentrum mer enn i de fleste andre norske byer. Den fremste norske jugendbyen er Ålesund. Harstad er en av de få andre. Men selv om Ålesund har et nydelig sentrum har også de erfart at det ikke er nok; det må bo og jobbe folk i sentrum. Reiseliv, kultur, mat og drikke, gode uteområder, møteplasser og opplevelser for alle uansett alder og bakgrunn er også viktig. Mange nye landsmenn er mer vant til byliv enn oss, der ligger mange muligheter til et mer mangfoldig og rikere byliv. Den nye havnepromenaden fungerer allerede som en møteplass på tvers av kultur og alder. Da har man virkelig lykkes med noe viktig!

I tillegg ligger det store muligheter i flere gjester til byen og regionen. Det satses på hotellene, så Harstad kan få mer av reiselivet. Mulighetene er store. Harstad har natur, byliv og en unik og lang historie. Det vil mange oppleve. En vinterturist i legger igjen over tre tusen kroner i døgnet på mat, drikke, service, handel og opplevelser viser undersøkelser i Tromsø. Det gjør kundegrunnlaget for byens liv større og øker tilbudet av cafeer og restauranter for fastboende og tilreisende. Det betyr også mange nye arbeidsplasser. Etter pandemien kommer turismen sikkert tilbake og Harstads plassering midt mellom magnetene Lofoten og Tromsø bør utnyttes; bli en del av de store destinasjonene i nord. Da må tilbudene være gode, næringen profesjonell og byen og sentrum være attraktiv og interessant.

Et nytt utviklingsområde i sentrum er Kaarbøkvarteret. Tenk om byen kunne fått stadig flere slike karakteristiske strøk? Hva kunne vært neste kvarter? Harstadhamn med boliger, kultur og universitet?

Se for deg en by med mange karakteristiske områder som er attraktive å besøke og bo og jobbe i. Hent de beste forbildene fra utlandet og gjør sentrum til et sted man gjerne vil oppleve, hver dag. Med den vakre naturen som en ytre ramme.

Harstad er på rett vei og jeg håper alt som skjer nå skal utløse enda mer utvikling, vekst og trivsel i Nord-Norges tredje største by. Det ville økt byens attraktivitet og fremmet bolyst, folketall og flere tilreisende. I sum; positivt ikke bare for kommunen og Harstadværingene men for hele regionen.