Skrevet av styreleder Knut Bjørklund i Harstad Damefotball.

Den kommunale kunstgressbanen på stadion er hovedarena for den lokale fotballen. Det er her de viktige fotballkampene avgjøres. Det er her treningene om vinteren foregår. Her er undervarme og et godt lysanlegg som muliggjør gode forhold for trening og konkurranser året rundt. Nettopp derfor slites også banedekket hurtigere ned på Harstad stadion enn på de andre fotballbanene som kun benyttes i sommerhalvåret. Kunstgresset ble siste gang byttet ut i 2014, og oppfyller derfor også kravene for støtte fra spillemiddelordningen.

Harstad stadion er hjemmebane for Medkila ILs damelag i 2. divisjon, og for nyopprykkede Harstad IL i 3. divisjon. Begge lagene spiller i år i nasjonale serier mot lag fra hele landet. Vi er forpliktet til å gi både egne spillere og gjestende lag gode og trygge spilleforhold når viktige kamper skal avgjøres.

Våre egne lokale spillere trener på dette banedekket hele året. Det er økende grad av fysiske skader på ledd- og korsbånd hos spillere når banedekkene er slitte og dårlige, og dette gjelder særlig for jenter/kvinner. En eneste alvorlig skade kan hindre videre idrettskarriere, og dessuten gå ut over skolegang og studier. Skader koster den enkelte spiller og familier mye i form av ekstra omsorg og transporter. Slike enkeltskader med komplikasjoner kan også koste kommunen dyrt i form av behov for lang rekonvalesens og mange opptreningstimer hos fysioterapeuter (med ventelister).

Banedekket på stadion er nedslitt. Det konkluderer kommunens egen fagetat i sine rapporter. Dagens kunstgress lagt i 2014 inneholder granulat som er miljøfarlig. Og fordi stadion brøytes vinterstid, så spres disse miljøfarlige partiklene ukontrollert rundt om i terrenget. Partiklene dras med hjem i treningstøy og sko, og ender gjerne opp i vaskemaskiner og avløp i de tusen hjem. Det vil derfor være en stor miljøgevinst om Harstad stadion kan få et nytt banedekke som også er mer miljøvennlig enn hva tilfelle er i dag.

Fotballklubbene i Harstad kommune krever at kunstgresset på Harstad stadion blir skiftet i 2024.

Sandtorg ungdoms- og idrettslag (bekreftet støtte)

Sørvikmark idrettslag (bekreftet støtte)

IF Kilkamaratene (bekreftet støtte)

Medkila IL (bekreftet støtte)

FK Landsås (bekreftet støtte)

Harstad idrettslag (bekreftet støtte)

FK Brage/Trondenes (bekreftet støtte)

Grytøy IL (bekreftet støtte)

Harstad Damefotball (initiativtaker, bekreftet støtte)