Stiftet i ei tid da « talentene datt på land».

Harstad var i 1903 inne i en av sine aller beste perioder. Vedtaket om at ladestedet ved Harstadsjøen skulle bli by ble fattet 9. juni det året og fra 1. januar 1904 var husklyngen på 200 innbyggere så sent som i 1875 blitt 1200 i 1903 og « talentene datt på land».

De trodde på drømmen

Det var i denne stemningen det ble skapt mye og også Harstad idrettslag ble stiftet under navnet Landsås skiklubb i denne helt spesielle tid for byen. Gullsmed Edvard Pedersen, dreier Kristiansen, tollstedsbestyrer Okkenhaug og redaktør Olav Paulsen i Harstad Tidende var foregangsmenn og på denne første generalforsamlingen for 120 år siden var det allerede blitt 50 medlemmer. De trodde på å gi et tilbud til byens befolkning. De hadde drømmer for fremtiden. Drømmer, opplevelser, opp og nedturer har variert, men gnisten lever ennå 120 år senere.

Stolt historie er ingen garanti for fremtiden

Landsaas skiklubb ble til Harstad idrettslag i oktober 1912. Fotball kom på programmet fra 1913 og vi fikk vår første kretsmester i 1920. HIL ble nord-norsk mester ni ganger første gang i 1932. Gullalderen i HIL regnes fra 1953 til 1968, da var klubben best i nord 7 ganger. Etter 1968 har ikke HIL vært best i nord og i jubileumsåret, men så sent som i 1997 var HIL på nivå 2 og blant topp tre i nord, i 2010 nummer 5 på nivå 3, topp 5 i nord. I 2023 er HIL på nivå 5 for andre gang i historien. Stolt historie er ingen garanti for ei lys fremtid, men historier KAN gjenskapes!

FOTBALL: Harstad Idrettslag (HIL) hadde sin store periode i 1950-årene og tok ni nordnorske mesterskap, det siste i 1968. Her ser vi 1955-laget som var regnet som det beste. Bak fra venstre Jarle Mathisen, Ole Chr. Tætt Bendiksen, Alf Røkenes, Karl Nytræ, Einar Munkvold og Leif Bruun. Foran fra venstre Ivar Bendiksen, Hans Mikkelsen, Knut Børre Kristoffersen, Edin Igeland og Rolf Simonsen. Foto: Harstad Tidende Foto: Harstad Tidende

Anleggsbyggeren

HIL bygde Harstad stadion på dugnad fra 1912 og overdro den til Harstad kommune i 1926. HIL har senere bygd Kveldteigen hoppanlegg, skihytta ved Musvannet, Seaworkshallen, tribuner på Stadion, lysløyper i Folkeparken og eget klubbhus. De har vært pådrivere for landets første kunstgressbane, Hålogalandshallen, flomlys med mer.

Mangfoldet

HIL har arrangert revyer, show og messer. Harstadmessen samlet på det meste over 30.000 besøkende. HIL- showene samlet tusenvis og hadde i flere år ekstra forestillinger.

HIL har hatt fotballskoler og Akademier for unge som vil lære mer. HIL er beste integreringsklubb med i perioder 40 prosent medlemmer fra innvandrere. Harstad Tigers er noe klubben er veldig stolt av å ha etablert.

Flere idretter

HIL ble startet som en skiklubb og har opp gjennom historien hatt flere dyktige langrennsløpere, hoppere og kombinertløpere. Kveldteigen ble overdradd til Harstad skilag for kroner 1. Også håndball og friidrett har stått på programmet i HIL.

Frigjøringstalen

HIL nektet å bøye seg for nazistene under 2. verdenskrig og ble med på landets idrettsboikott. Nazistene krevde at HIL gjenopptok idretten eller leverte inn alle eiendelene. HIL bøyde ikke av. De gjenopptok aktiviteten 25. mai 1945 da styreleder og senere æresmedlem Arne Thorbergsen holdt sin legendariske Frigjøringstale.» Vi skal reise oss fra en påtvungen dvale.».

Når det var mulig etter 5 år med krig kan vi reise oss fra nivå fem til igjen å bli et lag som byen kan være stolt av.

Så mye å være stolt av

På jubileumsdagen kan klubben være stolt av 120 år med mye gode idrett, mange sterke prestasjoner og god identitetsbygging. Mange har fått utviklet sitt talent og nådd langt, langt flere har blitt til gagns mennesker. Hele aktiviteten bygger på de tre bærebjelkene; tilbud til alle, utvikle talenter og skape gagns mennesker.

Klubben har personligheter som har vært med å prege Harstads historie og har legende- status som for eksempel Alfred Evensen, Arne Thorbergsen, Odd Chr Bendiksen og Trygve Bornø for å nevne noen av de mange.

Stolt historie gir ingen garantier

På jubileumsdagen skal man mimre, fortelle historier og vise samholdet. Fra i morgen må nye historier og prestasjoner skapes. Så lenge det finnes drømmer er det håp. Så lenge det finnes noen som blir glad når en seksåring treffer ballen, en 13 åring utvikler sitt talent og har glede av at A- laget vinner kamper uansett divisjon. Så lenge og akkurat så lenge vil det spilles fotball i de sorte og gule draktene. De som engang skapte « frykt» i nord og skal gjøre det igjen. Så lenge det finnes skrivende folk skal vi fortelle historier, synge sanger og samles om en felles drøm: god fotball skal igjen spilles i Harstad og skape stolthet for den vesle byen som vokste fram ved Harstadsjøen.

Gratulere med dagen!