I morgen, og alle de andre dagene i 2023, skal jeg sykle for at barn som rammes av kritisk sykdom skal ha de beste forutsetninger for å overleve.

Fire av fem barn overlever barnekreft, og når vi i Team Rynkeby Arctic setter oss på sykkelsetet, så er det i håp om at vi skal gjøre en forskjell. Vi skal bidra med vårt for å redde den femte.

Vi skriver 15. februar. Tidligere har dette vært som en hvilken som helst dato for meg, men ikke i dag. Det er den internasjonale Barnekreftdagen, og på våte, slapsete og speilglatte fortauer langs Seljestadveien borrer piggene seg ned i isen - mens tankene biter seg fast i noe jeg leste på Facebook i går:

«I dag skulle Ebba fylt åtte år. Ebba ble rammet av en aggressiv hjernesvulst som det i dag ikke finnes noen kur for. 17. mai begynte Ebba på sin behandling, men hun rakk aldri å fylle åtte år. Den 9. august døde hun, og i dag tenker vi mye på Ebba, hennes familie og venner.»

Dessverre finnes det mange Ebba-historier der ute. Altfor mange. Fordi én er én for mye.

Heldigvis er det sånn at barn sjelden får kreft, og prognosene er generelt bedre enn for voksne. Men tallene har likevel et alvorlighetens slør hengende over seg, for hvert år blir nærmere 200 norske barn under 15 år rammet av kreft. Holder vi oss til statistikken, må vi se det dystre faktum i at 40 av dem skal møte samme skjebne som lille Ebba. Et ungt liv skal ende så altfor brått, og en mamma, pappa, søster og bror må gå gjennom sine liv med et enormt tomrom og et sorgfullt savn. Å kunne bidra til å begrense denne smerten, er vel verdt å sykle for. Også når været er ruskete, og fortauet langs Seljestadveien er såpeglatt og farlig nær grensen til det uforsvarlige.

Barna som er gått bort kan vi aldri få tilbake. Men i et fremtidsperspektiv vil det være til stor hjelp at Barnekreftforeningen på denne dag deler ut 22 millioner kroner til livsviktig forskning på barnekreft.

I løpet av 20 år har Team Rynkeby samlet inn en halv milliard kroner til forskning på kritisk sykdom hos barn.

Og det er her Team Rynkeby Arctic kommer inn i bildet. Siden 2016 har laget fra Nord-Norge vært en del av den verdensomspennende Rynkeby-familien. En storfamilie som i løpet av 20 år har samlet inn mer enn en halv milliard kroner som har kommet kreftrammede barn og deres familier til gode.

I Norge går alle sponsorinntektene uavkortet til Barnekreftforeningen, og i fjor kunne ni lag i Norge overrekke hele 14,1 millioner kroner til Barnekreftforeningen. Av dette bidro Team Rynkeby Arctic med 1,4 millioner kroner, og store deler av dette har kommet forskningsmiljøet ved Universitetssykehuset Nord-Norge til gode.

I starten av juli legger 30 syklister og et service-crew i Team Rynkeby Arctic ut på en 130 mil lang sykkeltur fra Oslo til Paris. Det er selve finalen på et innsamlingsarbeid som takket være rause sponsorer og samarbeidspartnere har skaffet til veie drøye én million kroner som uavkortet går til Barnekreftforeningen.

Speilblankt fortau skal om noen måneder byttes ut med bar asfalt, men målet er det samme: Å sykle for Ebba og alle barna som måtte gi tapt. Men aller mest for at de skal overleve, alle de barna som hvert år rammes av kritisk sykdom.