Også valgkampen i 2017 kommer til å bli preget av om havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja skal åpnes for olje- og gassleting.

– I valget mellom å lytte til Statoil-sjef Eldar Sætre eller Miljøpartiet de Grønne og Rasmus Hansson, så er ikke jeg i tvil om hvem som kjenner norsk oljebransje best, sa partileder Siv Jensen i sin tale til landsmøtet i helga.

Høyre er for oljeleting, Ap er for oljeleting, og Frp er for oljeleting. Til sammen har de tre partiene et solid flertall på Stortinget. Likevel er det like lite sannsynlig at havområdene åpnes for letevirksomhet etter 2017 som det var etter 2013 og 2009. Årsaken til dette er regjeringsspørsmålet.

Høyre og Frp eller Arbeiderpartiet må hver for seg få flertall alene for at områdene skal bli åpnet. Høyre og Frp vil antakelig måtte lene seg på Venstre og/eller KrF for å beholde makta etter valget neste år. Arbeiderpartiet vil trenge hjelp fra SV og Sp. Alle de potensielle støttepartiene sier nei til oljeleting.

I Senja-regionen, Lofoten og Vesterålen er det delte meninger om spørsmålet. På den ene siden står mulighetene for å få en ny industri til regionen. På den andre siden står tradisjonell fiskerinæring og turisme. Det hevdes med styrke fra fiskerne at de to næringene ikke kan leve side om side.

– Hver dråpe olje vi henter opp kan byttes inn i velferd. Oljen skal opp, ikke vekk, sa Siv Jensen til landsmøtet. Hun varsler en tøffere oljepolitikk. Siv Jensen kan være så «høy og mørk» hun bare vil, men så lenge hun er dømt til å styre landet på nåde fra Venstre og KrF hadde det kanskje vært mer lønnsomt med en mer forsiktig retorikk?

Det er svært lite sannsynlig at det kommer en avklaring på dette spørsmålet etter valget i 2017. Regjeringen Solberg gjør det oppsiktsvekkende godt på meningsmålingene knapt halvannet år før valget, men det er svært lite som tyder på at Siv Jensen og Erna Solberg får lov til å styre videre uten garantier til KrF og Venstre om å frede havområdene. Arbeiderpartiet har samme dilemma. De trenger Sps og SVs støtte for å vinne makten tilbake.