Innlegget er skrevet av Bjørn-Yngvar Nordvåg, sjef ved nevro-, ortopedi- og rehabiliteringsklinikken ved UNN, Torgrim Fuhr, avdelingsoverlege ved øre-nese-hals ved UNN, Bjørn Kvammen, seksjonsoverlege ved hudavdelingen ved UNN, Terje Christoffersen, avdelingsoverlege ved øyeavdelingen ved UNN, Trond Børvik, leder ved lungeavdelingen ved UNN.

Vi viser til innlegg fra Kvæfjord Arbeiderparti i lokalmedia nylig, der det uttrykkes bekymring for mangelen på legespesialister ved UNN Harstad.

Ja, den generelle tilgangen på helsepersonell gjør det krevende å rekruttere kompetente fagfolk til enhver tid, også til lokalsykehusene. I noen tilfeller blir derfor overlegestillinger stående ubesatt over tid, som vi har opplevd innen enkelte spesialiteter ved UNN Harstad de senere år.

Vi forstår skepsisen det gis uttrykk for av Kvæfjord Arbeiderparti. Vi kan imidlertid forsikre befolkningen om at vi som et universitetssykehus hele tiden jobber målrettet for å gi et forsvarlig helsetilbud til pasientene, både lokalt og regionalt i nord. Noen av UNNs fremste satsingsområder handler om rekruttering, stabilisering og utdanning.

I det daglige handler det om å utnytte de samlede ressursene ved våre sykehus i Tromsø, Harstad og Narvik best mulig. Det løses med ulike tiltak fra spesialitet til spesialitet, men i all hovedsak handler det om deling av kompetanse og ambulerende ordninger der leger fra UNN Tromsø periodevis er til stede i Harstad og Narvik. I tillegg er det nødvendig å innkalle pasienter til regionsykehuset i Tromsø for at de skal få best mulig spesialisert behandling.

Den gode nyheten for UNN Harstad akkurat nå, er at det vil komme nye permanente løsninger på plass i løpet av det kommende året for de fleste av fagområdene Kvæfjord AP har uttrykt bekymring for.

Øre-nese-hals: Avdelingen har i snart fem år jobbet med en langtidssatsing i Harstad. Det har resultert i utdanning av en øre-nese-hals-lege med sterk lokal tilhørighet, som er ferdig utdannet spesialist i 2023. Allerede denne våren planlegges det for større tilstedeværelse i Harstad med denne legen. I tillegg flyttes enkelte høyspesialiserte operasjoner til Harstad for å høyne aktivitet og kompetanse kirurgisk. Samtidig er vi innforstått med at behovet for å utdanne og rekruttere flere overleger er nødvendig for å sikre fremtidig stabilisering ved UNN Harstad.

Hudavdelingen: I samarbeid med spesialistpoliklinikken ved UNN Harstad er det ansatt en lege som spesialiserer seg i hudfaget. Denne legen er foreløpig i Tromsø, men skal etter planen til Harstad i løpet av det neste år. Legen blir ferdig med sin spesialisering i 2025. I mellomtiden er det etablert gode samarbeidsløsninger for å ivareta hudpasienter lokalt, eller i Tromsø. I noen tilfeller anbefales pasienter å vurdere fritt sykehusvalg for å unngå for lang ventetid. UNN har også et godt samarbeid med hudlege på Sortland som ivaretar enkelte pasienter.

Øyeavdelingen: Det jobbes med tiltak for å ivareta pasienter ved UNN Harstad bedre enn i dag, og vi ønsker å satse på nyrekruttering av øyeleger og sykepleiere. Vi er enig i at tilbudet om øyehelsetjenester er for dårlig nå. Mer kan gjøres lokalt, forutsatt bedre bemanning og større areal. Samtidig kan ikke «større øyeoperasjoner» prioriteres i Harstad før det kan gis tilbud til de mange eldre, og ikke reiseføre pasientene i området som trenger konsultasjon hos øyelege ofte.

Lungeavdelingen: Det er nylig rekruttert en ny overlege som vil være på plass ved UNN Harstad til høsten. Dette vil hjelpe på den nåværende mangelen av lungespesialist i Harstad. I mellomtiden har vi et godt opplegg internt i UNN for å ivareta denne pasientgruppa. De pasientene med mest avanserte sykdommer - først og fremst kreft - må uansett til regionsykehuset i Tromsø for utredning og oppstart av behandling. Så er det gode medisinske miljøer ved UNN Harstad som ivaretar og følger opp pasientene lokalt. Vi har etablert ukentlige møter mellom leger i Harstad og spesialister i Tromsø for å diskutere ulike tilstander fortløpende. Med en ny overlege på plass i Harstad til høsten, håper vi å videreutvikle tilbudet lokalt.

Avslutningsvis kan vi forsikre befolkningen om at det vi jobber med hver eneste dag, skal være i tråd med sykehusets nye visjon: Med pasienten – for pasienten!