Skrevet av: Ole-Johnny Korsgaard, direktør i Harstadregionens Næringsforening.

Gründerne er viktig for samfunnet. De skaper arbeidsplasser og bidrar til verdiskaping, i tillegg til å gi oss nye produkter og tjenester. I noen tilfeller kan det være snakk om nyvinninger, som for eksempel helsehjelp ved hjelp av droner, eller smarttelefonen den gangen den kom på markedet. Andre ganger kan det være snakk om å etablere noe som mangler i et lokalsamfunn.

Fra tanken er sådd til bedriften er etablert er det mange skritt som skal tas.

- Undersøkelser viser at de som lykkes både har kapital, kompetanse og nettverk. De færreste kan skilte med alt dette, men trenger hjelp til å få det på plass. Da er det viktig å vite at det fins en rekke aktører der ute, som nettopp er til for å hjelpe de som ønsker å starte for seg selv, sier avdelingsleder i Innovasjon Norge Nordland, Liv Bente Kristoffersen.

I køen av hjelpere står Innovasjon Norge, gründerhjelpen i kommunene, inkubatorer og næringshager, men også banker og investorer. Hver for seg og til sammen bistår de med finansiering, nettverk og kompetanse, men der målgruppe og innretning vil variere mellom de ulike aktørene. For at Innovasjon Norge skal bistå er det for eksempel et krav om at ideen både skal være ny og innovativ.

– Erfaringsmessig er det ikke en spesielt lurt å sitte «å ruge» på en forretningsidé, eller å la være å dele ideen med andre. Oppsøk heller de som har gått opp stien før deg, eller har lang erfaring med å bistå andre gründere. Det kan spare mye tid, penger og krefter, sier Kristoffersen.

Flere bedrifter opplever at det kan være vanskelig å finne fram i det i offentlige virkemiddelapparatet. Nå er det laget en digital løsning, der alle bedriftene får én dør til alle de offentlige virkemidlene. Andreas Sjøvoll, prosjektleder kreativ næring i Innovasjon Arktis er ikke tvil om at det er viktig å satse på gründerne.

– Vi må heie på strukturert galskap og løfte fram de som tørr! For er det en ting som er sikkert, verken vi eller verden har råd eller tid til å bli værende der vi er i dag. Vi må styrke og geleide de som tar valget om å bli med i kampens hete, for å skape løsninger verden trenger. Vi skal være en døråpner og en lagspiller til verdens vanskeligste risikosport, gründerskap!

17.–23 oktober arrangeres Arctic Innovation Week. Uka inneholder en rekke arrangement i hele Nord-Norge, der målet blant annet er å gi gründere mulighet til å bygge kompetanse og nettverk, og tilgang til kapital. I fjor ble det etablert 5400 bedrifter i Nord-Norge. Hovedvekten av nyetablerte bedrifter sysselsetter 1–4 personer. Av dem som har oppgitt næringsvirksomhet ble det etablert flest bedrifter innenfor omsetning og drift av fast eiendom, helsetjenester, spesialisert bygg- og anleggsvirksomhet og kunstnerisk virksomhet og underholdningsvirksomhet. Fordelingen av bedriftsetableringer i de to nordligste fylkene er ganske lik: 49 prosent i Nordland og 51 prosent i Troms og Finnmark.