Av: Arvid Eliseussen

For kort tid siden satt jeg i en hyggelig og givende samtale med en svært reflektert og engasjert Harstad-borger, antakelig ca. 25–30 år yngre enn undertegnede.

Vi utvekslet om hverandres yrkeserfaring og om vår felles bys status og hva som skal til for å bringe byen videre opp og fram. Mye interessant ble utvekslet. Jeg spurte: Har du lest boken om Harstads historie «Ved egne krefter»? Svaret var negativt.

Det ga meg anledningen til å nevne de mange byggende og handlekraftige bedriftslederne som jeg hadde gleden av å møte, lytte til, samtale med, fra midten av -60-tallet og fram mot årtusenskiftet. Her var møtene og arrangementene i Handelsstandsforeningen et viktig treffpunkt for diskusjon og orienteringer om byens ve og vel. Dessverre er de fleste nå gått bort, men deres historie og hva de bygde, må ikke glemmes (selvsagt har byen hatt mange byggere også før min tid). Tydeligvis er det nettopp det som er i ferd med å skje, nemlig å gå i glemmeboken. I stikkord ramset jeg opp for han: Kaarbø-brødrene (KMV), Søren Bothner (Brødr. Bothner AS), Kristoffer Holst (Kristian Holst/Holst Fryseri), Bjarne Rasch Tellefsen (Bj. Rasch Tellefsen AS), og mange, mange flere. Sistnevnte var også en pådriver for etablering av Høgskolen/nå Campus UiT.

Til sammen sto de for flere hundre arbeidsplasser, i byens midte, og deltok aktivt i å bygge opp infrastruktur og kommunikasjoner for vekst og utvikling. Jeg tillot meg å ta fram en person som bidro til realisering av to av Harstads nåværende stoltheter: Festspillene og Harstad Kulturhus. Den personen var journalist Jan Kr Nilsen (NILAS).

Jeg fremhevet også   mangeårige rådmann Magnar Hellebust, som bidro til realisering av bla Tjeldsundbrua og flyplassen på Evenes, viktig infrastruktur for Harstads vekst. Burde ikke de nevnte og mange fleres innsats «Ved egne krefter» vært kommet fram i lyset for den oppvoksende slekt og selvsagt for besøkende og turister? For hva og hvem er byen Harstad?

Jeg spurte min samtalepartner om han kunne nevne hvem av hans bysbarn som nå bygger byen, ved egne krefter (ikke boligblokker selvsagt), men bedrifter og arbeidsplasser. Han ble meg nesten svar skyldig. «Nå er det investorer innenfor eiendom og kjeder som har overtatt byen. De har neppe byen i sitt hjerte, men er nok i godt humør hele veien til banken. Så – derfor er byen historieløs, spør du meg.

Kanskje kunne det gjøres som langs elvepromenaden i Halden: Store opplysnings tavler som presenterer historikk om byen i tekst og bilder. Kanskje en idé for Stien langs sjøen i Harstad? Eller aller helst, et by galleri, som min samtalepartner og jeg var skjønt enig om ville tjent byen.