Av: Frode Bygdnes og Stine J. Nordnes, Rødt Harstad

Fellesmøtet for Helse & Omsorg og Oppvekst & Kultur på Stangnes fredag den 17. februar diskuterte ungdomsbråk på kjøpesenter. Den gledelige meldinga kom fra senterledelsen som sa at problemet var ikke så stort i antall ungdommer og at det er masse bra ungdom i Harstad som de også møter. Når det er problemer så har senterledelsen bare politiet å henvende seg til. Og politiet vektla et helhetlig ansvar for ungdommen både i hjem, skole og fritid.

Flere sa at foreldrene er viktigst. For oss politikere er det da viktig å bekjempe fattigdom slik at foreldre både har tid og ressurser til å følge opp sine.

Da mange ungdommer melder om manglende skolemotivasjon, var det overraskende at det faglige panelet på 20 personer, ikke hadde noen lærerne eller andre ansatte i skolen representert. Da Rødt påpekte det, fikk vi til svar at Hovedtillitsvalgte (HTV-ene) for lærerne hadde rett til å være til stede i utvalget. Her burde de ikke bare vært invitert, men bedt om å berette for oss politikere om hvordan deres arbeidshverdag er. Her virket det som at ressurser til skolens personell i stedet for er trukket ut av undervisninga for å brukes til å reparere problemer som oppstår. De tverrfaglige team brukes først og fremst til kriseløsninger. Men skal en forebygge så må en satse på lærerne. Det er lærerne som ser elevene, ser problemene tidlig, og som kan forebygge og hindre utenforskap.

Rødt tok også til ordet for at skolehelsetjeneste med blant annet helsesykepleiere kan og burde være en trygg voksenperson for elevene. En åpen dør for elevene inn til denne tjenesten er en viktig del av forebygging. I Harstad kommune er det et kjent problem at ressursene her er for knappe, men ingen gode tiltak er gjort for å øke nærværet. Å være trygge voksne, tilgjengelig og jobbe lavterskel er nødvendig og riktig. Vi har et felles ansvar for å gjøre tiltak, og ikke la denne debatten også ende ut i bare politikerprat.

Nå har vi hatt en pandemi der elevene har fått fjernundervisning. Så har vi hatt en streik der lærerne helt er blitt ignorert. Dette må kompenseres av politikerne. Nå har voldgiftsdommen kommet der lærerne ikke har fått medhold. Politikerne har sviktet ovenfor lærerne. Det tar både tid og krever ressurser å bygge opp tillit til elevene. Politikernes ignorering av lærerne hindrer forebygging.

At lærerne ikke var bedt om å komme for å holde innledning på dette møtet, kan kanskje være uttrykk for at forholdet mellom skoleledelse og det pedagogiske personalet enda ikke er på talefot igjen etter streiken? Det er i så fall først og fremst skoleledelsen sitt ansvar. Det er uansvarlig å bare si at HTV-ene har rett til å være til stede på slike møter og så skyve ansvaret over på dem for ikke å være der.

Problemet som møtet skulle ta utgangspunkt i, var ungdommens fritid. Det er også politikernes ansvar. En ting er å gi fritidstilbud til ungdommen. Men det organiserte ungdomsmiljøet har en viktig funksjon. Hva gjør moderpartiene i Harstad for å få ungdomspartiene til å fungere? Å gi frustrert ungdom oppgaver og få frustrasjonen deres inn på konstruktivt arbeid, kan skje i det organiserte ungdomsmiljøet. Kanskje burde derfor også Natur & Ungdom vært invitert til det tverrfaglige panelet. Kanskje burde NU støttes av politikerne i Harstad enda det kan være irriterende siden de er mot store naturinngrep i fjell, mark og fjorder.

Det er viktig at ungdommene har trykke voksenpersoner i livet sitt. Men det er ikke i alle tilfeller at det er foreldre som verken er eller behøver å være denne trygge voksne. Vi som innbyggere må også bry oss og se hverandre. Kanskje kan det være en nabo, tante eller bestemor som er tryggheten. Vi må sammen og felles ta ansvar for de som sliter. Dette er et felles ansvar, og fellesskap fungerer!

Her kan du lese hovedtillitsvalgt i Utdanningsforbundet i Harstad, Torunn Stene Jonassen, sitt svar på hvorfor de ikke var tilstede under møtet.