Av: Eli Stavlund, fungerende generalsekretær i Av-og-til

Barna merker ofte at du er påvirket av alkohol før du gjør det selv. Den lille endringen, som for eksempel at du får et annet tonefall, litt høyere stemme eller andre ansiktsuttrykk, kan gjøre at sønnen eller datteren din føler seg utrygg.

Og det kan være ekstra utrygt om det blir litt for mye alkohol når dere er på ferie sammen. Når man er bortreist, er nemlig barnet borte fra de trygge og vante rammene hjemme, og når alt rundt er ukjent kan det være ekstra ubehagelig at du endrer deg litt.

I en ny undersøkelse gjennomført blant norske barn, sier hvert femte barn at foreldrene drikker mer alkohol om sommeren enn ellers. Og Vinmonopolet melder at sommeren er en av deres salgstopper. Det er altså mer alkohol enn vanlig i omløp, og anledningene hvor det serveres alkohol kommer ofte tettere.

Når du skal være sammen med barna i sommer, oppfordrer vi deg derfor til å ha godt alkovett. Det bidra til en trygg og hyggelig sommerferie for barna.

Her er våre fem beste råd for godt alkovett og en barnevennlig sommerferie:

1.Ha noe godt i glasset

Det finnes mange gode, alkoholfrie drikkealternativer. Sørg for å ha disse lett tilgjengelig i kjøleskapet eller på middagsbordet.

2.Drikk null, ett eller maks to glass med alkohol

Bestem deg på forhånd om du skal drikke eller ei, og eventuelt hvor mye du skal drikke. Det kan være enklere å ha et moderat alkoholinntak når man har bestemt seg på forhånd.

3.Ha flest hvite dager Forskning viser at drikkemønsteret barnet får som voksen, kan minne mye om drikkevanene hjemmefra. Det er derfor bra å vise barna at man ikke trenger å drikke alkohol hver gang man skal kose seg, selv om man har fri.

Et annet viktig argument er at alkohol forstyrrer nattesøvnen. Om du planlegger å bruke ferien på å lade batteriene er det viktig å huske at det bare skal noen glass med alkohol til for å hindre den dype søvnen man trenger for å føle seg uthvilt.

4.Sørg for at voksengruppa er samstemt

Hvis dere skal være sammen med andre voksne, kan det vært lurt å avtale hva som er greit og ikke med barn til stede. Det kan også være lurt at en voksenperson holder seg edru, og kan kjøre bil dersom noe uforventet eller akutt skulle skje.

5.Bruk barnevakt

Om dere skal ha fest, er det bedre at barna kan ha det hyggelig hos noen voksne som ikke drikker.