Kommunestyret i Tjeldsund vedtok i møte 16.06.2021 Tjeldsund kommunes økonomiske utvikling - fastsetting av overordnede mål og rammer.

I saksutredningen kan en lese:

«Det er kjent at for Tjeldsund kommune vil antallet eldre øke betydelig i årene som kommer. Frem mot 2030 vil antallet eldre over 80 år øke med 173 personer mens antallet barn i alderen 0-15 år vil reduseres med 21 personer. Dette gjør at Tjeldsund kommune bør ha et eldre-orientert fokus de kommende årene, slik at vi er klar til å håndtere et økende antall eldre som kan ha behov for helse- og omsorgstjenester.».

Behovet for institusjonsplasser for de eldre vil dermed øke i tiden fremover. Andre kommuner ruster opp og øker sine antall plasser, i møte med eldrebølgen. I Tjeldsund gjør vi det motsatte.

En kan videre lese at Tjeldsund kommune drifter helse- og omsorgstjenestene i kommunen dobbelt så dyrt som for landsgjennomsnittet. Vi bruker mye penger på administrasjon. Dermed forsvares en strukturendring innen området, men kan en se på strukturendring på en annen måte enn å legge ned? Kan en drifte helse- og omsorgstjenestene som en felles oppgave? På en annen måte enn i dag, uten å legge ned plasser en sårt trenger? Det må da være mulig?

Det har tidligere vært uttalt ønske fra administrasjon om å bygge nytt, stort sykehjem i kommunen for å samle alt under ett tak og dermed frigjøre ressurser fra ledelse og administrasjon. En slik strukturendring skal visstnok løse alle våre problemer. Bare alt blir samlet under ett tak, blir det lettere å rekruttere ansatte sies det. Men vil alle ansatte virkelig jobbe i en stor enhet?

Et slikt nytt bygg vil bli svært dyrt, og slett ikke noe kommunen vil ha råd til i tiden fremover. Samtidig ventes en eldrebølge.

Det er med dette bakteppet, jeg blir rystet og redd når jeg leser formannskapets forslag om å legge ned SBS, Sandstrand Bo- og servicesenter, samt flytte felleskjøkkenet som driftes i samme bygg. Felleskjøkkenet leverer varme middager til alle institusjonene i kommunen, samt til hjemmeboende. Det er et godt tilbud som er verdsatt. Kjøkkenet er over tid rustet opp til å bli en velfungerende enhet med et godt tilpasset og godt fungerende kjøkken. Hvorfor skal en endre det som fungerer? Kjøkkenet foreslås flyttet til Evenskjer, der det ikke er et kjøkken som kan drifte en så stor produksjon av mat. Det må derfor bygges om/nytt. Det blir ikke billig. På nytt skal en endre noe som fungerer, og dermed utløse behov for mer investeringer. Investeringer vi ikke har økonomi til.

SBS driftes i dag i et bygg der det er 15 pasientrom (i dag brukes kun åtte av disse). Her kunne kapasiteten raskt økes. Til opplysning har Skånland sykehjem 30 rom. Der alle er i bruk. Det er ikke plass til flere. Det sies også at det er et stort behov for renovering av slitne rom i et uhensiktsmessig bygg. En rapport utarbeidet av administrasjonen sier at det lønner seg å bygge nytt. Men hva med å bruke de institusjonene vi har i kommunen i stedet? Bygget på Fjelldal er vel også rimelig nytt? Bygget i 2005 med 22 plasser.

Rommene på SBS er store og fine, rommene er pusset opp, det er en flott fellesstue, og bygget er hensiktsmessig til sitt bruk. Det er nylig investert i nytt sprinkleranlegg. I kjelleretasjen er det klargjort for flere omsorgsboliger. Felleskjøkkenet driftes i et godt rustet og godt egnet lokale i samme bygg. Ved å satse på videre drift av SBS har en på enklest mulig og økonomisk best måte både økt kapasitet sykehjemsplasser til økt antall eldre i tiden som kommer og spart penger på ikke å ha behov for å bygge nytt sykehjem i kommunen. Voila, 600 millioner spart.

Det kunne med andre ord vært en glimrende anledning for kommunen å spare litt penger i fremtiden. Men så var det med en trykkende behov for strukturendring? For da skal en visstnok spare så himla mye penger …? Tro det den som kan. Det er noe som heter å spare seg til fant. Ett er sikkert – en når ikke de økonomiske målene som var satt i junimøtet i fjor ved å holde på, på dette viset.