MENINGER

Laksemillioner må skape vekst i øyriket

Fordelingen fra Havbruksfondet er klart for 2021. Harstad får 10,6 millioner kroner.

  Foto: Terje Bendiksby Scanpix

meninger

Det er betydelig lavere enn tidligere år, mye pga den nye fordelingsnøkkelen basert på biomasse.

Det har vært sagt og vedtatt i kommunestyret at minst 50 prosent av fondet skal tilfalle de områder som er belastet med oppdrett. Det vil si Kasfjord/Aune og øyriket.

Det har vært full fart på utbygging av fiberbredbånd i disse områdene de siste årene, takket være posisjonen i kommunestyret. Bruk av tidligere tildelinger fra havbruksfondet kan derfor forsvares til utbygging av samfunnsnyttig infrastruktur som bla bredbånd.

Nå er det på tide å satse på næringsutvikling og bolyst i øyriket.

Sp/Ap-regjeringen vil gjøre det billigere å reise med ferge. Og fergeforbindelsen mellom Bjarkøy/Harstad og Skrolsvik (Senja) starter opp igjen neste sommer. Det er positive signaler for en større reiselivs- og næringssatsing i øyriket. Nå må kommunen følge opp.

Øyriket besitter en unik natur, med høye fjell, flott skjærgård og tilrettelagte turstier, rikt kulturliv og en unik historie - som strekker seg fra vikingtiden frem til i dag.

Flere produsenter av lokalmat, spesielt på Sandsøy og Grøtavær, har visst at det går ann både å produsere og selge fantastiske produkter med opprinnelse fra øyriket, og å skape levedyktige arbeidsplasser.

Øyriket må bli et merkevare for kommunen. Ikke bare et geografisk område, men et produkt som inneholder opplevelser, kultur, historie, natur og mat.

Start med å etablere et Øyriket utviklingslag, med en prosjektlederstilling over 3 år. Dette vil uten tvil gi direkte avkastning med tanke på økt bosetting, næringsutvikling og besøkstall i øyriket.

Etter min mening må havbruksfondet brukes målrettet de neste årene for å skape vekst i øyriket. Mer enn 50% av fondet må derfor de neste årene avsettes til utvikling av øyriket som en merkevare for kommunen.