Vi trenger en tannhelsereform

En av Rødts viktige saker er kampen at munn- og tannhelsen skal behandles på lik linje med resten av kroppen.

ILLUSTRASJONSFOTO: Silje Helene Nilsen 

meninger

Det vil si at en dårlig tannhelse skal være mulighet å få dekket av det offentlige på lik linje med hva som gjelder for kropp og sinn. På samme vis som at det offentlige ikke dekker kosmetisk kirurgi for friske, skal heller ikke utgiftene til tannbleking eller fasettsmil dekkes av det offentlige - det får bemidlede betale selv.

Vi snakker om muligheten til et anstendig liv, hvor vanlig mat kan spises, alvorlige livstruende infeksjoner unngås og sosial isolering hindres for de med dårlig tannhelse og uten velfylt konto. Å hevde at det ikke er midler eller uvilje hos folk selv, bør sannelig bli realitetsorientert og få nesen opp av sine egne navlebeskuende liv- alle er nødvendigvis ikke like privilegert som en selv.

Den andelen av den norske befolkningen som regnes som fattige, altså som må klare seg med 40 prosent mindre enn medianinntekt, øker for hvert år. Alle som har vært en tur hos tannlegen vet at det fort kan koste tusenvis av kroner, og det svir sjøl for noen med normal økonomi. Det er klart at når du lever år etter år under fattigdomsgrensa kan du ikke prioritere å gå til tannlegen.

Rødt har lagt fram en grundig plan for hvordan man skal gå fram for å dekke inn utgiften det vil medføre å gjøre tannhelsetjenester gratis og tilgjengelig for alle. Det er fullt mulig å gjennomføre en sånn reform, med å øke skatten for selskaper og de av oss som tjener mest. Det er sånn vi har, og vil fortsette å bygge velferdssamfunnet vårt. Et samfunn der alles helse er like mye verd, og tannhelsa er en del av folkehelsa.