HT mener:

Stopp en hal! La oss ikke miste hodet

Påskeferien står for døren, og med dyrekjøpte erfaringer fra jule- og vinterferie vet vi at risikoen er stor for en ny smitteoppblomstring. Denne gangen med et mutert virus som brer om seg i et vesentlig hurtigere tempo.

Å nekte studentene å komme hjem, vil være å legge sten til byrden for en gruppe mennesker som virkelig har fått kjørt seg det siste året.

meninger

Med dette som bakteppe, er det fristende å gå til ytterpunktene på tiltakslisten mot smittespredning. Som å be utflyttede studenter om å holde seg unna Harstad i påsken. Til det er det følgende å si: Stopp en hal! La oss ikke helt miste hodet.

Ja, med tilreisende fra røde soner på det sentrale Østlandet er det åpenbart en risiko for å hente mer covid-smitte hit til vår region. En region som heller ikke har vært spart for rødfargen. Vi tør imidlertid minne om at vi ikke har gjeninnført søringkarantene, og at det på daglig basis kommer fly sørfra med tilreisende og fastboende som har vært ute på reise i ulike sammenhenger. For ikke å snakke om alle som i løpet av en uke kommer hit med hurtigbåten fra Tromsø. En transport mellom to korona-utsatte kommuner – på en hurtigbåt som ikke akkurat har utmerket seg med å ta smittevern på høyeste alvor.

Det som det hele koker ned til, er hvordan, i dette tilfellet studentene, opptrer etter at de har kommet hjem i påsken. Det er nemlig stor forskjell på å tilbringe avslappende dager i hjemmets lune rede, og det å dra ut på fest med venner og bekjente. Her er det maktpåliggende at alle tilreisende forholder seg til gjeldende råd fra blant andre ordfører og kommuneoverlege. Ta en test og ligg lavt. I det minste til testresultatet foreligger.

Å nekte studentene å komme hjem vil være å legge sten til byrden for en gruppe mennesker som virkelig har fått kjørt seg det siste året. For den som ikke har opplevd det selv, er det vanskelig å forestille seg hvordan det har vært å være utenbys student, tilnærmet isolert på en hybel med hjemmeundervisning som eneste sosiale kontaktpunkt. Å nekte dem å komme hjem i påskehøytiden, vil være en altfor brutal behandling av unge mennesker. Og med hvilken rett skal vi kunne hevde at dette er en unødvendig reise? For mange er den tvert imot helt nødvendig.

Ordfører Kari-Anne Opsal har i Harstad Tidende flagget følgende holdning til problemstillingen: «Å nekte ungdommen å komme hjem til Harstad? Nei, tvert imot. Kom hjem og bo her.» Det er en fornuftig og sunn innstilling i en krevende tid.