Svarer på kritikken: - NRK spiller korpsmusikk

- Vi er mange i NRK som elsker korpsmusikk, og som ønsker å løfte frem og spille dette i mange ulike sammenhenger.

KORPSDEBATT: - Selv om kritikken er krass og ikke levner NRKs dekning av denne musikkformen eller korpsbevegelsen særlig stor ære setter vi pris på at det er et stort engasjement rundt musikktilbudet vårt, skriver Knut Henrik Ytre-Arne, musikksjef i mediedivisjonen i NRK. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix  Foto: Kallestad, Gorm

meninger

Leserinnlegg:

Inga Helene Juul skriver «Det er nok nå, NRK!», en kritisk kommentar til NRKs dekning av korpsmusikken generelt.

Foranledningen er «Nyhetsmorgen» i NRK P2s «Fredagspanel» som fredag 3.mai tok for seg bl.a. korpsmusikken, i anledning at mai er høysesong for korps i gatene. «Fredagspanelet» omtaler seg som «en lett satirisk tilnærming til ukas kultursaker» og må forstås slik. I samtalen omkring korps uttaler to av de tre paneldeltakerne seg sarkastisk om korpsmusikk, mens den tredje deltakeren er en varm tilhenger og fan av både musikken og korpsbevegelsen generelt.

Hvis dette skulle oppfattes som NRKs offisielle holdning til korps, og speile vår generelle behandling av denne musikkformen er det lett å forstå at man blir opprørt.

Vi som jobber med musikk i NRK deler selvsagt ikke nødvendigvis innkalte mediekommentatorers syn på de ulike temaene som behandles, og i dette tilfellet kan vi avkrefte dette fullstendig. Vi er mange i NRK som elsker korpsmusikk, og som ønsker å løfte frem og spille dette i mange ulike sammenhenger.


Er du klar for 17. mai? Møt Kenneth, en ekte korpsentusiast

Hva er vel 17. mai uten korpsmusikk? Spør korpsentusiasten Kenneth Sørensen, som har marsjert i gatene hvert eneste år siden han var ti.

 

Juul nevner programmet «Messing og Treblås», uten å gå nærmere inn på det. Det er synd. Dette er en naturlig arvtaker til tidligere tiders ukentlige korpsprogrammer på radio. Programmet lages av Rune Alstedt for sending hver lørdag ettermiddag kl. 1730 på NRK P1+. Fokuset er korpsmusikk av høyeste kvalitet, både aktuelle og historiske opptak, og til forskjell fra tidligere tider kan alle programmene nå lyttes til når som helst av alle – i NRK Radio. Vi vil anbefale å sjekke disse programmene!

Radiokanalen NRK Klassisk har over 40 korpsstykker i sine spillelister, og disse presenteres og omtales jevnlig av engasjert fløytist (med bakgrunn i korpsbevegelsen) og programleder Torun Torbo i «Musikkfrokost» (daglig 06-09). Her omtales NM i janitsjar, NM i brass, regionmesterskap og andre nyheter fra korpsbevegelsen.

I forbindelse med 200-års jubileet til Forsvarets Musikk i 2018 hadde vi også et flott samarbeid med dem som endte med en stor gallaforestilling i beste sendetid på NRK1 i romjulen. Denne konserten er også tilgjengelig i NRK TV.

Det fine med at korpsmusikken ble satt på dagsordenen nå er at det også ga NRK P2s «Spillerom» en anledning til å vie en hel time til å la korpsmiljøet, representert ved Maren Kristine Mørch, engasjert i korps fra sju års alder, en anledning til slå tilbake og vise frem et bredt utvalg korpsmusikk i sendinga 8.mai.

At vi i år, for første gang, ikke gjorde opptak av Norgesmesterskapene for brass og janitsjar skyldtes at det de siste årene det er blitt stadig flere festivaler å dekke. Det har ført til at vi er nødt til å prioritere musikkfestival og -konsertdekningen hardere, og heller gjøre dette i en turnus der vi dekker ulike eventer fra år til år, men søker å ha en helhetlig dekning over en treårs syklus.

Selv om kritikken er krass og ikke levner NRKs dekning av denne musikkformen eller korpsbevegelsen særlig stor ære setter vi pris på at det er et stort engasjement rundt musikktilbudet vårt. Det gir oss også en anledning til å fortelle om hva vi tenker og hva vi gjør, og det skjerper oss i vårt videre arbeid med denne og andre musikkformer som ikke nødvendigvis preger nyhetsbildet, slik korpsmusikken gjør i disse dager.

Vi gleder oss også stort til å i år igjen presentere korps og tog fra hele landet til hele landet på 17.mai. Personlig ser jeg frem til også i år å få gå sammen med mine barn bak Oslo Janitsjar i barnetoget i Oslo, som alltid er en stor opplevelse.