For et par måneder siden kunne man lese i Harstad Tidende at fylkesrådet gikk inn for å slå sammen Heggen, Stangnes og Rå vgs i en nybygd, sentrumsnær skole i Harstad.

Rå skulle riktignok bestå som fysisk skolested, men uten rektor og med redusert fagtilbud. Vi fikk også vite at det for Harstad kommunes del hasta med å fatte vedtak i tråd med planene til fylkesrådet.

Ap-representant i fylkestinget, Kari-Anne Opdal, forklarte i et intervju i HT hvorfor det hasta med å komme i gang med denne prosessen. Bakgrunnen var følgende, hvis jeg har forstått det rett: Heggen og Stangnes vgs trenger begge supplerende nybygg, og er utidsmessige på flere vis. Videre står vi overfor sammenslåing av Troms og Finnmark fylke. I Finnmark er det et stort behov for investeringer i den fylkeskommunale skolesektoren. Dette innebærer at det haster å få midlene til en ny skole i Harstad på plass.

Etter nevnte intervju med Opdal har vi fått vite at også Tromsø kommune er blant de verdig trengende, og står ved siden av oss i køen. Tidsfristene er knappe; handlingsrommet her og nå. Vi befinner oss med andre ord i ei klemme. Enten gir Troms fylkeskommune oss en ny felles videregående skole nær sentrum, eller så får vi ingenting. Et slikt ultimatum ligner til forveksling noe som i klartekst heter utpressing.

Hovedgrunnen for å slå sammen de tre skolene, er at det vil bli billigere for Troms fylkeskommune å drifte den videregående skole i regionen vår. I tillegg kommer hensynet til mangfold og kvalitet i undervisningstilbudet. Her står vi, innbyggerne i Harstad og Kvæfjord, angivelig overfor en vinn-vinnsituasjon. Synergieffektene av sammenslåing vil styrke faglige og sosiale miljøer i skolen, og være en enestående sjanse til å skape en bedre skole for de unge. Alt dette ifølge fylkesrådet i Tromsø.

Denne gavepakken fra fylkeskommunen kom dalende ned over noen av oss som manna fra himmelen: En sentrumsnær skole ville trekke til seg fagfolk av ypperste kvalitet, samt elever fra andre distrikter, og være en kilde til å revitalisere Harstad som by. Sentrum kom til å syde av liv, skapt av energien til alle disse sentrumsnære ungdommene. Her åpna det seg også nye muligheter for næringslivet i byen, inkludert investorer og entreprenører.

Jeg er ikke i tvil om at de som støtter den planlagte sentraliseringa av de tre vgs-skolene våre, har gode intensjoner. De er overbeviste om at dette vil være det beste alternativet, i den tilstanden Heggen og Stangnes vgs befinner seg i nå. Skoler som trenger å rustes opp, men som ikke vil få penger av Troms fylkeskommune til dette. Jeg er redd for at de som aksepterer en slik virkelighetsbeskrivelse, med tilhørende ultimatum, er blitt rundlurt. Når ei usannhet gjentas ofte nok, forvandles den til sannhet. For er det sant at Heggen og Stangnes vgs fysisk sett er i forfall? Fortalte ikke kommunestyre-representanter som hadde vært på befaring ved Stangnes vgs, at skolen er i forbausende god stand?

Fylket eier både bygningene og tomtene begge steder. Det er ingen mangel på areal for nødvendige utvidelser på Heggen, mens man på Stangnes må leie tilleggsareal. For en uinnvidd, er dette som å stå ansikt til ansikt med bruk-og-kast-mentaliteten, denne gang kledt i fylkeskommunale klær, og med to fullt funksjonable skolebygg som objekter. Det eldste av dem er t.o.m. en del av vår bys arkitektur-historie. Det tar ti minutter å gå til sentrum fra denne skolen, og den har ei tomt på nesten 40 mål. Kan det være et salg av tomtene de to skolene står på som får dette merkelige regnestykket til å gå opp? Et regnestykket få har sett, men som i et velfungerende demokrati hadde vært offentlig tilgjengelig ved oppstart av prosessen.

Det er et krav fra fylket at nyskolen skal plasseres sentrumsnært. Både Heggen og Stangnes ligger i områder med grønne lunger. Folkeparken, som er porten til et av de fineste rekreasjonsområdene for innbyggerne i byen, byr på unike muligheter for aktiviteter knytta til skolene i nabolaget. Heggen er en av dem. Illustrasjonsbildet i HT nylig viser et dystopisk bygg i fem etasjer som er omgitt av andre høye bygg. Ei skolebygning med plass til over tusen elever. Et inspirerende fysisk miljø? Neppe. Men folk er folk, og de som eventuelt kommer til å haste inn og ut av dørene til dette bygget, tidlig og seint, vil nok fylle det med både latter og liv. Personlig syns jeg de hadde fortjent bedre enn dette stedet, dette bygget.

Og helt til sist: Hvordan gikk det med Troms fylkes skole i Skånland? Først mista den rektor-stillinga, som blei lagt til Heggen. Resultatet blei Vågsfjord vgs. Den oppstod med pump og prakt i Nordic Hall, med taler om synergieffekter, nye logoer og skilt Hvor blei det av den skolen? Og hvorfor protesterte ikke vi, i Harstad, så det gav gjenlyd, mot denne prosessen, og stod skulder ved skulder med nabokommunen vår? Nå er det Rå vgs som blir umyndiggjort av Troms fylkeskommune. Lederansvaret for skolen skal flyttes til Harstad, og penger spares, akkurat som i Skånland. Resultatet den gang blei entydig negativt for innbyggerne. I dag står Harstads gode nabo, Kvæfjord kommune, overfor samme scenario. Her skal fylkeskommunen knipe inn noen kroner. Det blir neppe mange. Og de som i så fall kommer, kommer med en bismak.