Tirsdag 26. juni hadde festspillene invitert Gard Steiro fra VG, Hilde Sandvik fra Broen.xyz, og Helge Nitteberg fra Nordlys til å diskutere om/at mediemakta er konsentrert i Oslo. Debattleder var Gard Michalsen.

Debattene midt på dagen er en utmerket tradisjon å føre videre, og flyttinga til kantina på universitetsfilialen vår tillot et mye større publikum enn før. Mange flere hørte og så veldig mye bedre enn før.

Desto verre blei det da at kvaliteten på det vi hørte og så var temmelig trasig.

Utgangspunktet var såpass retorisk som dette: Forsterkes polariseringen mellom sentrum og periferi når de som skal opplyse nasjonen ser verden kun fra Oslo?

Svaret på dette er opplagt, og forelå allerede helt i starten.

Resten tiden gikk stort sett med til at VG fikk forsvare at det er sånn, og det må utkantene utenfor Ring 3 finne seg i. Redaktørene fra Tromsø og Bergen forsvarte også tingenes tilstand, men innimellom fikk vi servert personlige vitnesbyrd fra alle tre om hvor trist de syns det er at dette er tingenes tilstand. Enigheten mellom dem var monumental. De fremsto som så fornøyde med den interne enigheten at de stadig kom tilbake til å forsvare tingenes tilstand, uansett om samtalelederen prøvde å gi inntrykk av at det skulle handle om forskjellige aspekter av «problemstillinga».

Lederne for det hele bidro ikke med noen nye aspekter for samtalen. Han la opp til og oppmuntret at samtalepartnerne skulle snakke mer til hverandre og til ham selv enn til oss i publikum. Man kunne få følelsen av at han strevde med å være en av gutta i røyken sjøl.

Hilde Sandvik, redaktør i Broen.xyz – lokalisert i Bergen – nevnte EN gang årsaken til at dagspressen finnes: å styrke og underbygge demokratiet gjennom å informere publikum om endringer i samfunnet, hvorfor de kommer og hvilken betydning de har for innbyggerne. Dette er deres samfunnsoppdrag. En opplyst allmennhet er basis for et aktivt demokrati.

Debattlederen lot muligheten gå fra seg til å følge opp dette, og initierte heller en anekdotisk sekvens om riksmedienes prioriteringer i påska 2018. Da fikk VG og Broen utbre seg om hvor lite sympati man får når man sutrer, mens Nordlys` lille motforestilling i sakens anledning ble feid av banen.

Gjennomgangstemaet som avrundet hver av sekvensene ble unison sutring over oppslutninga om disse tre sine prosjekter: ungdommen må oppsøke deres medier for å holde seg oppdatert på nyheter – nyheter – nyheter.

Det er bare å gratulere, og ønske lykke til i virvelstormen med nyhetstyranniet.