Harstadordfører Marianne Bremnes kunngjorde på en pressekonferanse onsdag at hun ikke tar gjenvalg som Arbeiderpartiets ordførerkandidat til kommunevalget neste høst. I og for seg kom ikke dette som noen stor overraskelse, selv om Bremnes bedyrer at hun har verdens beste jobb. Åtte år som ordfører er lang tid, og som hun selv gjør til et poeng; Skal hun gjøre noe annet, så er tiden der nå.

Betydelig større var overraskelsen da den da 45 år gamle Bremnes ble Arbeiderpartiets ordførerkandidat i juni 2010. For harstadværingen var hun et ubeskrevet blad med tre års fartstid i byen, og relativt beskjeden politikererfaring fra Tønsberg. Mange spådde Bremnes en kort karriere i harstadpolitikken og ingen karriere som ordfører. De tok feil. På imponerende kort tid ble hun et markant politisk overhode i en by hun kom som innflytter til for bare noen ytterst få år siden. Og en synlig ordfører har hun også vært i åtte år når hennes to perioder kvitteres ut om et drøyt år.

Sammenlignet med sin forgjengere Helge Eriksen kan Bremnes beskyldes for å ha vært mindre synlig lokalt. Samtidig er det liten tvil om at hun har hatt et høyt oppmerksomhets- og aktivitetsnivå i forhold til å markedsføre Harstad utenfor harstadregionens grenser. Blant annet har hun har vært offensiv og tett på olje- og gassindustrien, og noe av æren for at Harstad har befestet og styrket sin posisjon som oljehovedstaden i nord, skal definitivt tilskrives Bremnes´ ordførergjerning. I regionsammenheng har hun også markert seg som en drivkraft og en samlende faktor i den helt nødvendige prosessen med å slå sammen regionrådene i Sør-Troms og Ofoten.

Bremnes sier i intervju med Harstad Tidende at hun er dårlig på å angre, og i den forbindelse er hun heller ikke spesielt konkret på saker som kunne vært håndtert annerledes. Det er imidlertid helt på det rene at Harstad kommune, med ordføreren i spissen, har vært for smålåten i prosessen rundt kommunesammenslåing. I frykt for å bli oppfattet som imperialistisk har hun i altfor stillesittende grad tillatt at andre har tatt rollen som førstefiolinist. Ledervervet i styringsgruppen for Harstadpakken vil heller ikke fremstå som pynt på karakterkortet som skal skrives ut etter endt ordførergjerning.

Harstad har hatt god bør de siste sju årene, og blant de viktigste endringene i perioden er snuoperasjonen som er gjort på økonomisiden. Parallelt er det investert betydelig i barnehager, skoler, sykehjem og infrastruktur, selv om Bremnes på sistnevnte punkt må tåle krass kritikk, hvorav en del også er fortjent.

«Jeg har prøvd å være ordfører for alle», uttalte Bremnes på pressekonferansen som ble holdt på hennes kontor. Det har hun lykkes godt med.