Nå åpnes en Hilsegate i sentrum av Harstad, i gatestubben mellom torget og havna, Richard Kaarbøs gate. Muntre skilt gir en vennlig påminnelse om å hilse på de du møter her, -og gjør det gjerne ellers også!

Vi møtes i bygatene i det vi er på vei til noe annet. Noen travle, andre med bedre tid. Vår overbevisning er at byen blir et hyggeligere sted dersom vi uttrykker at vi ser de vi møter, og viser med et smil og et «hei!» at vi møter våre medborgere med vennlighet.

Uvane og misforståelser

Vi nordmenn har mye å være stolt over, vi kriger lite, vi deler ganske mye på godene, og tar ganske godt vare på syke og gamle. Men vi er sørgelig lite vennlige når det kommer til å hilse på våre medmennesker som vi møter på gata.

For mange av oss har unngåelse av å møte blikk og smile eller hilse, bare blitt en vane. En del av kulturen, slik man oppfører seg ute blant folk. Og kanskje det til og med er en tanke om at det er uhøflig å «trenge seg på».

Noen andre misforståelser om å hilse på de man møter, kan være at å vise vennlighet og i forbifarten, kan føre til at den du hilser på tar det som en invitasjon til kontakt du ikke har tid til nå, og dermed havner i en vanskelig situasjon. Eller man kan frykte for at et «hei!» skal bli oppfattet til en invitasjon til et vennskap du ikke er klar for, eller at den andre skal føle du trenger deg på og blir sint.

Hvis du tenker deg om, er det ikke mye sannhet i disse antagelsene om negative konsekvenser ved å hilse. For mange av oss er faktisk vant med å både si «hei» og «god tur videre» på de vi møter på turer i fjell og mark, og der skjønner vi at å hilse handler om mikrovennligheten i møtet. Slik kan vi faktisk ha det i bygatene også.

Ta en sjanse på å være vennlig

Men ved å være den første og til å hilse, løper du en faktisk en risiko, en risiko for å bli avvist ved at den andre ikke hilser tilbake. Men i stedet for å tenke negative ting om hva dette eventuelt kan handle om (der du med høy sannsynlighet vil ta feil i dine gjetninger), kan du heller tenke gode tanker om den vennligheten du selv viste.  Vær selv den forskjellen du ønsker å se i verden.

Gevinstene ved å hilse

Det å bli sett av noen, trenger mennesker i alle aldre. Mangel på respons gjør folk fortvilet og engstelig. Kanskje du har opplevd det, å bli totalt oversett? Det er ikke godt, og det er noe annet enn den anonymiteten du kanskje oppsøker på et fremmed sted for en kortere periode.

Du har kanskje også opplevd å ha fått et smil fra en på gata som du kjente eller ikke, men som har spredt varm glede i deg lenge etter du gikk forbi? Eller sett at din vennlige hilsen førte til smil som nådde øynene hos den andre?

I en by er vi en del av samme organisme. Vi tilhører i noe sammen. La oss tydeliggjøre det med å inkludere de vi møter i gatene i et felleskap gjennom å vise at vi ser og hilser hverandre.

-Kanskje Harstad kan bli den varme og vennlige byen i nord?

Vennlig hilsen

Anne Karin Arvola og Kristin Richardsen